Türkiye'de hastaneler her gün 9 bin ünite kana ihtiyaç duyuyor

Kanser, kanama bozuklukları, kanserle ilişkili kansızlık, diğer kalıtsal kan hastalıkları olan hastaların tedavisinde ve ameliyata alınacak hastalar için kana ihtiyaç duyuluyor. Yapılacak kan bağışlarının bu anlamda önemi büyük.
Meydana gelen trafik kazaları, gerçekleşen ameliyatlar ve bazı hastalıklarda kana ihtiyaç duyulmakta.
Türkiye'de faaliyet yürüten hastanelerin her gün 9 bin ünite kana ihtiyaç duyduğunu belirten Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, kan bağışının insan hayatı için önemli yer tuttuğunu belirtti.
Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemotoloji Uzmanı Doç. Dr. İstemi Serin ise tedavi ettikleri hastaların bağışa ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.
Doç. Dr. İstemi Serin, "Özellikle kemik iliği ve kemik iliği kapasitesini ciddi etkileyen hastalıklarla uğraşıyoruz. Tabi tedavi sırasında da bu durum ortaya çıkabilmekle beraber akut lösemi hastaları ile birlikte özellikle ciddi kan transfüzyonu ihtiyaç duyuluyor düzenli olarak. Kemik iliği yetmezliği ile ilgili hastalarımızda bazen haftada bir, iki olacak şekilde kan transfüzyonu ihtiyaç duyabiliyorlar. Hastalarımızın transfüzyonu gönüllülerden elde ettiğimiz kan ve kan ürünleri ile sağlıyoruz. Bu anlamda kan bağışı hayati bu hastalar için özellikle." dedi.
Lösemi (Kan Kanseri) hastası olan Hamza Aslanboğa ise kan bağışının kendileri açısından önemi hususunda şunları söyledi:
"Geçen yıl rahatsızlandım, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne müracaat ettim. Hastalığım ise kök hücre nakli yani lösemi. Bir kan bin can kurtarır. Kan bağışı bizler için çok önemli. İlk rahatsızlandığımda 15-20 günde bir kana ihtiyaç duyuyordum. Kök nakli olduktan sonra kana çok ihtiyaç duymuyorum ama her an için ihtiyaç olabilir. Vatandaşlarımız kan merkezlerine uğrayıp bağışta bulunmaları lazım çünkü hem bağış ve hem de bağışın yapıldığı Kızılay bizim için çok önemli." ifadelerini kullandı.
Yapılan kan bağışı ile 3 kişinin hayatının kurtarılması vesile olunabildiğini hatırlatan Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, "Bugün 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü. Hayat devam ettiği için kan bağışına sürekli ihtiyaç duyulmaktadır. Buradan bağışçılara çağrıda bulunuyoruz, vereceğiniz kanla 3 kişinin hayatını kurtarabilirsiniz. Her gün Türkiye'deki hastanelerde hastalara 9 bin ünite kana ihtiyaç var. Bunu da elde edebileceğimiz tek yöntem var oda gönüllü bağışçıların bağışları ile olabilir. Herkesin bir defa değil erkeklerin 3 ayda bir kadınların ise 4 ayda bir kan bağışı yaparak gönüllü kan bağışçısı olmasını istiyoruz. Ve bunu sürekli hale getirmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mevsimsel geçişlerde havaların ani ısınıp soğuması, kalp hastalarını olumsuz etkiliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, bu dönemde basınç değişimlerinin kalp hızı ve tansiyonu yükselttiğine dikkat çekerek, kalp ve tansiyon hastalarının mevsim geçişlerinde daha tedbirli olması gerektiği uyarısında bulundu.
Mardin'de 63 yaşındaki emekli İmam Remzi Yağmurcu, 36 yıldır aktarcılık yapıyor. Envai çeşit bitkilerle şifaya vesile olan Yağmurcu, gençlere ise "İnsanlara yük olmayın, çalışın ve boş vakti ziyan etmeyin" tavsiyesinde bulundu.
Gazze'deki ablukayı kırmak için 50'ye yakın ülkeden katılımcıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus'tan hareket eden "Küresel Sumud Filosu" için 15 gün Tunus'ta kalan İLKHA muhabiri Ömer Adıgüzel, süreç boyunca yaşananları anlattı.
Gazze’de iki yıldır süren soykırıma dikkat çeken hukukçular, uluslararası toplumun sessizliği nedeniyle işgal rejiminin küstahlığa devam ettiğini vurguladı.