Uyuşturucu sadece kullanıcıyı değil toplumu da mahvediyor

Uyuşturucu kullanımının en büyük sebebinin kötü arkadaş ortamı olduğunu söyleyen vatandaşlar; ailelerin çocuklarını başıboş bıraktıklarını ve verdikleri harçlığın nerede kullanıldığını bilmediklerini ifade ettiler.
Şanlıurfa'da, kentte uyuşturucu kullanımının küçük yaşlara kadar indiğini ve denetimlerin yetersiz kaldığını belirten vatandaşlar; parkların, okulların ve mahallelerin artık güvenli olmadığını dile getirerek devletten kalıcı çözümler talep etti.
Bazı vatandaşlar, yoksulluk nedeniyle ailelerin çocuklarını sokağa terk ettiğini, eğitim ya da işe yönlendiremedikleri çocukların ise zamanla uyuşturucuya bulaştığını ifade etti.
İLKHA mikrofonuna konuşan vatandaşlar; bazı ailelerin lise mezunu olmanın zorunlu olduğunu düşünerek çocuklarını istemeden de olsa okula gönderdiğini, ancak okuma isteği olmayan çocukların okuldan kaçıp uyuşturucu kullanılan ortamlara girdiğini söyledi.
“Bir kişi depresyona girdiği zaman uyuşturucuya başlayabilir”
Ailelerin çocuklarını kötü arkadaş ortamından uzak tutması gerektiğini söyleyen Mesut Karafilek “Bence bir insanın uyuşturucuya başlamasının sebebi ya kötü yola düşer ya da arkadaş çevresinden olur ya da kendisi depresyona girdiği zaman böyle şeylere başlayabilir. Uyuşturucu sadece kullanan kişiyi değil toplumu da etkiler. Devletin bu konuda kullananları tedavi altına alıp destek çıkması lazım. Bence bir insanın tedavi ile kurtulma imkânı var. Çevremde uyuşturucu kullanan birisi yok çok şükür, kimse de içmesin, tavsiye etmem. Sonuçta kötü bir yol. Aileler bu konu hakkında çocuklarını kötü arkadaş ortamından uzak tutması gerekiyor. Anne baba hiçbir zaman çocuğunun kötülüğünü istemez. Gençler uyuşturucudan kesinlikle uzak dursunlar, kesinlikle bıraksınlar, uyuşturucuya meyilli insanlardan da uzak dursunlar.” dedi.
“İnsanın uyuşturucudan kurtulması irade meselesi”
Uyuşturucu kullanan birisinin ailesinin, çevresinin ve arkadaşlarının desteği olursa tedaviye bile gerek kalmaz diyen Vedat Güzel “Uyuşturucu kullanan gençlerin kullanma sebebi bir: aile ilgisizliği, ailenin çocuğa yaklaşımı, uzak durması. İki: çocuğun çevresindeki arkadaşlarının durumu. Arkadaşları uyuşturucuya meyilli ise ailesi o çevreden oğlunu uzak tutması lazım. Yani uyuşturucuya başlamasının birinci sebebi arkadaş çevresi. Çevremde çok şükür uyuşturucu kullanan birisi yok, çok şükür elhamdülillah. Etrafımda kullanan görmedim de görmeyiz de inşallah. İnsanın uyuşturucudan kurtulması çok basit, irade meselesi. Yakınlaşma, arkadaşlarının güzel yaklaşımı, ailesinin ona güzel yaklaşımı... Bunlar uygulanırsa kesinlikle kurtulur. Bence bunlar olursa hiç hastaneye bile gitmeye gerek yok. Yeter ki ona ilgi alaka gösterilsin. Varsa sorunları olabilir, gençtir, ilgilenilsin. O sorunlar çözülsün. Yani uyuşturucuya hiç gerek yok. Özellikle bu torbacılar dediğimiz bu satıcıları veya bu satıcılara yönlendirenlere çok ciddi caydırıcı cezalar olması lazım. Şu anki cezalar caydırıcı değil. Satıcı hapse giriyor, 1 gün sonra çıkıyor veya 1 ay sonra çıkıyor. Bu satıcıların büyük bir ceza alması lazım. Uzun bir süre içeride kalsın. Bir daha bunu yapar mı? Yapmaz. Cezaların caydırıcı olması lazım.” diye konuştu.
“Kullananın değil, satanın hapse atılması lazım”
Uyuşturucu kullanan birinin, arkadaşları ve ailesi tarafından desteklenmesi halinde uyuşturucudan kurtulabileceğini ifade eden Bilal Demir “Uyuşturucu hem kullanan kişiyi hem ailesini hem arkadaşlarını ve çevresini etkiler. Devletin insanları uyuşturucudan uzak tutması için seminerler kurması lazım, kurslar yapması lazım. Böyle çalışmalar yapmaları lazım. Devletin uyuşturucu hakkında verdiği cezaları yeterli bulmuyoruz. Gerçekten kullananı içeri atıyorlar 2 veya 3 yıl. Ama uyuşturucu kullananları hapse atmanın bir manası yok. Uyuşturucuyu satanların hapse atılması lazım ve kullananların da tedavi altına alınması lazım. Çevremde uyuşturucu kullanan birisi yok çok şükür. Uyuşturucu kullanan birisi, devletin yardımı olsa neden kurtulmasın? Yani uyuşturucu kullanan birisinin çevresi, ailesi, arkadaşlarının da desteği olsa kurtulur inşallah.” ifadelerini kullandı.
“Aile baskısı uyuşturucuya başlatabilir”
Toplumun bilinçlendirilmesi için seminerler verilmesi gerektiğini dile getiren Eyyüb Baran “Daha sonra ailesinden baskı görüp uyuşturucuya başlayabilir. Bence uyuşturucu sadece kullananı değil, ailesini de çevresini de etkiler. Ve devlet bu konuda seminer vermeli. Mesela toplumu bilinçlendirmek için... Maalesef devletin bu konuda çalışmaları yeterli değil. Çevremde çok şükür uyuşturucu kullanan yok.” şeklinde konuştu.
“Devletin bu konuda seminer vermesi gerekiyor”
Bir insanın sahipsizlikten, yalnızlıktan, psikolojik sorunlardan uyuşturucuya başlayabileceğini belirten Necla Aydoğdu “Devletin bu konuda, devlet her yerde seminer vermesi gerekiyor. Onları bilinçlendirmek için kurslar veya benzeri şeyler yapması gerekiyor. Mesela biz kursa gidiyoruz, bayanlar için çok kurs veriliyor ama erkeklere ve gençlere daha çok seminer verilmesi gerekiyor. Çok şükür etrafımda uyuşturucu kullanan yok. Uyuşturucu satıcılarına verilen cezalar yeterli değil. 2-3 yıl yatıyorlar, sonra çıkıp yine satışa başlıyorlar. Kötü bir durum, bence cezalar hakkında bir düzenleme gelmesi lazım.” yorumunu yaptı.
“Metruk binalarda uyuşturucu kullanan kişi çok”
Bir insan uyuşturucuya ailesi yoksul olduğu için başlar diyerek konuşan Haşim Parmaksız “Aile çocuğu sokağa bırakıyorlar. Çocuklarını bir işe veya okuma hayatına atamıyorlar. Ve bir de bazı aileler lise mezunu olması zorunlu diyerek çocuklarını zorla okula gönderiyor. Ama çocuğunun okuma gibi bir düşüncesi yok. Sonra da okuldan kaçıp uyuşturucu alıp bazı yerlerde içiyorlar. Uyuşturucu sadece kullanan kişiyi değil, ailesini de etkiler, toplumu da etkiler. Kötü bir şey yani. Bence devletin uyuşturucu ile mücadelesi yetersiz. Etrafta uyuşturucu kullanan çok. Şimdi yolda yürüsek, her boş terk edilmiş evlerde, yıkık binalarda uyuşturucu kullanan kişi çok. Devlet bu hususta daha fazla çalışma yapması gerekiyor. Ve içeni yakalıyor ama satıcıyı yakalamıyor. Satıcının peşine düşmüyor. Aileler bu konuda çocuklarını bilinçlendirmesi gerekiyor. Uyuşturucu satıcılarına verilen cezalar yetersiz.” olduğunu dile getirdi.
“Uyuşturucu sigarasız olmaz, önce sigara ile başlar”
İnsan uyuşturucuya zevk ile başlar, ben büyüdüm demek için başlar diye konuşan Halil Yetkin “Hiçbir uyuşturucu sigarasız olmaz. Önce sigara ile başlar. Dostlarım, ailem, akrabam, ahbaplarım sigara içtiğimi görsünler derler ve ondan sonra sigara tatmin etmez, aşama aşama uyuşturucuya gider. Ne kadar kötü bir şey olduklarının farkında değiller. İçtikçe rahatladıklarını zannederler. Aslında içtikçe bataklığa giriyorlar. Uyuşturucu, kullanan ve genelindeki herkesi etkiler. Ben şimdi burada bir uyuşturucu alayım, onun dumanı çevreye de gider. Devletin uyuşturucu ile mücadelede çok hassas davranması lazım. Yakalanan kişilere hak ettikleri cezayı vermeleri lazım. Satıcıya, alıcıya, içiciye caydırıcı cezalar verilmesi lazım. Ben bir uyuşturucu kullandım veya sattım, gittim yakalandım. Gideceğim yer devletin cezaevi ve orada ekmek elden su gölden yaşayacağım mesela. Ve çıktığımda da yine aynı işi yapacağım, örnek olarak söylüyorum bunu. Bunun önleminin alınması lazım. İçicilerin tedavi görmesi lazım. Yakalanan kişilerin cezadan çok tedavi edilmesi lazım. Tedavi gören birisi uyuşturucudan uzaklaşır. Fakat ceza yiyen birisi uzaklaşamaz. Devletin uyuşturucu ile mücadelesi kısmen yeterli ama tamamen baş edilemiyor. Ve ayrıca devletten beklemek doğru değil. Herkes gençlerine sahip çıkacak. Herkes aile fertlerine sahip çıkacak. Benim oğlum sigara içiyorsa, bugün sigarayla başlar, yarın Allah etmesin uyuşturucuya gider. Oğlumu engellemem lazım, kızımı engellemem lazım, kardeşimi engellemem lazım. Ondan sonra devletten yardım beklemek lazım. Her şey devletten beklenmez. Elhamdülillah çevremde uyuşturucu kullanan birisi yok. Ailelerin çocuklarını koruması için önce çocuklarına verdiği harçlığın nereye harcandığını öğrenmesi lazım. Çocuğunun arkadaş ortamının nasıl olduğunu bilmesi lazım. Çocuğunun kimlerle dost olduğunu bilmesi lazım. Eğer uyuşturucuya dair bir adım atmış ise o adımda çocuğu horlamayıp eğitmesi lazım. Ona zararını anlatması lazım. Uyuşturucu kullananlara Allah yardım etsin diyorum, bu işten uzak dursunlar. Bu işin şakası yok, insanı ölüme kadar götürür, insanın hayatını söndürür, hayatını mahveder. Bu hususta çalışanlara da kolaylık diliyorum.” ifadeleriyle dikkat çekti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Malatya Valiliği, Pütürge ilçesinde çıkan orman yangınına 97 personel, 27 araç ve 4 helikopter ile müdahale edildiğini, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam edildiğini bildirdi.
THY'nin İstanbul-Antalya seferini yapan uçakta meydana gelen arıza sonucu yolcular tahliye edildi.
Malatya'nın Pütürge ve Doğanyol ilçelerinde çıkan orman yangınlarına karadan ve havadan müdahale sürüyor. Yangınlardan biri kontrol altına alındı, diğeriyle mücadele sürüyor.
Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle suyun kutsal bir emanet olduğunu hatırlatan İmam M. Şerif Seveci, israfa karşı, “Musluklarımızı kontrol edelim, suyumuzu boşa akıtmayalım." çağrısında bulundu.