Kiraların, gıda fiyatlarının ve temel yaşam maliyetlerinin yükseldiği bu dönemde, vatandaşlar devletin asgari ücrete ciddi bir artış yapmasını ve ekonomik koşulları iyileştirmesini bekliyor.
Beklentilerini sıralayan Batmanlılar, asgari ücretin yanı sıra, alım gücünün artırılması, kira artışlarının denetlenmesi ve enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini de vurguluyor.
2025 yılına yaklaşırken, Türkiye'de asgari ücretin belirlenmesiyle ilgili beklentiler de yükseliyor.
Ekonomik sıkıntıların giderek arttığı ve hayat pahalılığının zirveye tırmandığı bu dönemde, vatandaşlar geçimlerini sağlayabilmek için hükümetin asgari ücrete ciddi bir artış yapmasını talep ediyor.
Ev kiralarının ve gıda fiyatlarının astronomik rakamlara ulaşmasıyla birlikte, halkın talepleri de her geçen gün daha da yükseliyor.
Fahrettin Çetinbaş
"Asgari ücretin en az 10 bin lira artması gerekiyor"
Fahrettin Çetinbaş, asgari ücretin şu anda geçim için yetersiz olduğunu belirterek, "Millet şu anda bu asgari ücretle geçinemiyor. Devletimizin bu duruma bir el atması lazım. Asgari ücretin yeni yıl ile birlikte daha yüksek olması lazım." dedi. Ev kiralarının çok pahalı olduğunu vurgulayan Çetinbaş, asgari ücrete en az 10 bin lira artış yapılmasını ve devletin gıda fiyatlarını düşürmesini gerektiğini ifade etti.
Fudail Ceylan
"Asgari ücret en az 30 bin lira olmalı"
Fudail Ceylan ise, asgari ücretin artmasının yeterli olmayacağını, emekli maaşlarının da artırılması gerektiğini belirtti. "Asgari ücret alan biri şu anda çocuğunu okutmakta çok zorluk çekiyor. Yeni asgari ücretin en az 30 bin lira olması gerekiyor" diyen Ceylan, ayrıca emekli maaşlarının da en az 30 bin liraya çıkarılması gerektiğini söyledi. Geçim koşullarının giderek zorlaştığını ve hayat şartlarının pek çok aileyi olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Kenan Yıldız
"Asgari ücret 25 bin liranın üzerinde olmalı"
Kenan Yıldız da, asgari ücretin en az 25 bin lira olması gerektiğini savunuyor. "Ekonomimiz çok kötü ve ev kiraları çok yüksek durumda. Kiralara yapılan yüzde 70 zamlardan sonra asgari ücrete de iyi bir zam yapılması lazım" diyen Yıldız, halkın alım gücünün giderek düştüğüne dikkat çekti. Yetkililere çağrıda bulunan Yıldız, kira oranlarının yüzde 65'ten daha düşük seviyelere çekilmesi ve asgari ücretin enflasyona uyumlu bir şekilde artırılması gerektiğini söyledi.
Yunus Dabankara
"Alım gücü artmalı"
Yunus Dabankara ise, asgari ücretin sadece artırılmasının çözüm olmayacağını, asıl sorunun alım gücünün düşmesi olduğunu ifade etti. Dabankara, "Asgari ücretin ne kadar artacağı yerine, alım gücünün ne kadar olması gerektiğinin belirlenmesi lazım" diyerek, asgari ücretin yükselmesiyle birlikte esnafların bu durumu fırsata çevirebileceğini, bu yüzden ürün fiyatlarının stabil tutulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, asgari ücretin insani bir seviyeye getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Enes Aydın
"Evli bireyler için asgari ücret yetersiz"
Evli bir birey olarak asgari ücretin yetersizliğinden şikayet eden Enes Aydın, özellikle büyük şehirlerde yaşam maliyetlerinin çok arttığını belirtti. Aydın, "Çünkü şu an Batman'da bile en düşük kiralar 10-15 bin lira civarına çıkmış durumda. Ailesiyle birlikte yaşayan bir bekar için yeterli olabilir ama evli için kesinlikle yetersizidir. Hayat çok pahalı olduğu için hiçbir şey alamıyorsun. Bir pantolonun fiyatı bin, bin 500 lira olmuş durumda. İlk beklentimiz enflasyonun düzeltilmesidir. Enflasyon düzelirse ekonomik yaşam koşuları daha kolay hale gelebilir." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu'nun 29. Dönem Toplantısı için beraberindeki heyetle Tahran'da yaptığı açıklamada, "İran ile 2 sınır kapısı daha açmaya çalışıyoruz. İki ülke arasındaki sınır geçişlerini ve pazarları da güçlendirmeye çalışıyoruz." dedi.
Mardin’de çiçekçilik sektörü, hayat pahalılığı ve yerel üretim eksikliği nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Çiçek fiyatlarının artışı, sektördeki esnafı ve tüketiciyi olumsuz etkiliyor.
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Ekim ayında yıllık yüzde 41,2 arttı.
İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 37,94, aylık yüzde 1,48 arttı.