Ani ölümlerin en sık nedeni kalp krizi

Ani ölümlerin en sık nedeninin kalp krizi olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, erkeklerde kadınlara göre daha sık kalp krizine rastlandığını söyledi.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, son günlerde gündeme gelen ani ölümlere ilişkin değerlendirmede bulundu.
Ani ölümlerin en sık nedeninin kalp krizi olduğunu belirten Baltalı, "Kalp krizi, kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu meydana geliyor." dedi. Baltalı, erkeklerde kadınlara göre daha sık kalp krizine rastlandığını söyledi.
Ani kalp durmasına dikkat!
Ani ölümler hakkında bilgi veren Baltalı, "Ani ölümlerde sıklıkla ani kalp durması görülüyor. Bunların çok büyük bölümü dakikalar içinde ventrikül taşikardisi veya ventrikül fibrilasyonu gibi ölümcül ritim bozukluklarına bağlı gerçekleşiyor." diye belirtti.
Baltalı, "Ayrıca saatler içinde gerçekleşen yaygın kalp krizi nedeni ile oluşan kalp kası hasarı sonucu kalp kasının kasılmasında bozukluk ve buna bağlı pompa yetersizliği yani kalp yetersizliği de sık rastlanan nedenler arasında yer alıyor. Genetik nedenleri vardır ancak çok seyrektir. Çok fazla insanda gözükmez ama normal kalp krizine kalp hastalığına yol açan her türlü neden ani kalp durmasına yol açabilir." İfadelerini kullandı.
Baltalı, ani ölümlerdeki risk faktörlerine de değinerek bunları sigara tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, aileden gelen genetik problemler, erkek cinsiyet, yaş ve kolesterol yüksekliği olarak sıraladı.
Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha sık ani ölüme rastlanıyor
Ani ölümlerin çoğunun kalple ilgili ölümler olduğunu kaydeden Baltalı, "Yaşlılarda ani kardiyak ölüm daha sık olmakla birlikte genç kişilerde de olarak ani ölüm görülebiliyor. Normalde ani ölümlerin risk faktörünü oluşturan yaş grubu 40 ve üzeri erkeklerdir. Ölümler genellikle kalp kasının kalınlaşması, ritim bozuklukları, künt göğüs duvarı hasarı, doğumsal kalp hastalıklarına bağlı gerçekleşiyor. Erkeklerde kadınlara göre daha sık ani ölüme rastlanıyor." diye konuştu.
Ailesinde ani ölüm olanlar kontrollerini aksatmamalı
Baltalı, ailesinde ani kardiyak ölüm olanların, sık koroner arter hastalığına rastlananların ve risk faktörlerini taşıyanların hiçbir yakınmaları yokken bile düzenli doktor kontrolünden geçmesini ve tavsiyelere uyması gerektiğini söyledi.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, tütün ve tütün ürünlerini kullanmak veya dumanına maruz kalmanın ve obezitenin risk faktörleri arasında olduğunu belirterek kişilerin sağlıklı beslenmesini ve yaşam tarzını değiştirmesini tavsiye etti. Baltalı, "Hasta olunca yeterli tedavi olmak önemlidir ancak daha değerlisi sağlığımızı korumaktır. Düzenli doktor kontrolünün yanı sıra erken tanı ve tarama programlarına katılmayı, sağlıklı yaşam alışkanlıkları sürdürmeyi, kötü alışkanlıklardan uzak durmayı ve sağlıklı beslenmeyi öneriyoruz." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sağlık hizmetlerinde erişim, güvence ve dijital takip alanlarında önemli adımlar atıldığını duyurdu. Bakan Işıkhan, daha önce müjdesi verilen yeni bir SMA ilacının kullanım kolaylığı sağlayarak geri ödeme listesine alındığını açıkladı.
Eczane Teknisyenleri Derneği Batman İl Başkanı Mehmet Can Mikyas, 26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, eczane teknisyenleri ve teknikerlerinin toplum sağlığındaki kritik rolüne dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yerli sıtma vakasının görülmediğini, ancak sıtmanın yaygın görüldüğü ülkelerden gelenlerde veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtmanın tespit edilebildiğini açıkladı.
Şahinbey Belediyesi Zabıta ekipleri bozuk ve küflenmiş gıda satan ikisi zincir market olmak üzere 6 iş yerini 3 gün süreyle kapattı.