Bakanlık "mantar zehirlenmelerine" karşı uyardı

Yağışlarla ile birlikte mantar zehirlenme vakalarında artış gözlendiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de aşırı yağışlarla ile birlikte artış gösteren mantar zehirlenme vakalarına ilişkin uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı Ulusal Zehir Danışma Merkezine 1 Nisan-13 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılan zehirlenme başvurularında 2018 yılına oranla yüzde 34 artış görüldüğü bildirildi.
Bu sürede Ulusal Zehir Danışma Merkezine 298 vaka başvurulduğu kaydedilen açıklamada, en çok artış görülen illerin Konya, Karaman, Denizli, Mersin, İstanbul, Çorum, Burdur ve Isparta olduğu belirtildi.
Açıklamada, zehirlenme belirtilerine ilişkin bu bilgiler verildi: "Mantar zehirlenmesi belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmektedir. 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri de görülebilmektedir."
Doğada yetişen mantarların kesinlikle tüketilmemesi tavsiyesinde bulunulan açıklamada, tüketme durumunda zehirlenme belirtileri görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, "Panzehirler, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hastanelerde kullanılmak üzere hazır bulundurulmaktadır. Mantar zehirlenmelerinden korunmak için; doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir." diye belirtildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Samsun'un Tekkeköy ilçesinde tavuk yedikleri için rahatsızlanan firma ve fabrika işçilerinin sayısı 213'e çıktı.
Şanlıurfa Çölyak Dernek Başkanı ve Çölyak Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 22 yıldır glutensiz beslenen çölyaklı bireylerin yanında olduklarını ve bu mücadelenin sadece bir gün değil, 365 güne yayıldığını vurguladı.
Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Birimi, yapay zeka destekli ikinci MR cihazının hizmete girmesiyle birlikte önemli bir dönüşüm yaşadı.
Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, 9 Mayıs Dünya Çölyak Farkındalık Günü vesilesiyle çölyak hastalığının tanımı, nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.