"Bitkisel ürünler birçok hastalığa şifadır"

Çoğu kişinin hastalandığında hemen antibiyotik kullandığını söyleyen aktarcılar, bitkisel ilaçların ise antibiyotikler kadar yan etkilerinin olmadığını ve birçok hastalığa şifa kaynağı olduğunu belirtti.
Son günlerde etkisini gösteren soğuk havalarda özellikle soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi hastalıklara bitkisel çözümler arayan Siirtliler, zencefil, tarçın, ıhlamur zerdeçal, ada çayını ve kış çayı gibi bitkisel çayları tercih ediyor.
Yaklaşık 60-65 yıllık dededen kalma mesleği icra ettiğini belirten aktar Musa Ertaş, Siirt genelinde en fazla bitkisel ürün çeşidini barındırmakla beraber akla gelen her ürün çeşidini bulundurduklarını söyledi.
Ertaş, "Kış ayına girdiğimiz bu günlerde halk olarak en ufak bir hastalıkta maalesef hemen antibiyotik ilaçlara sarılıyoruz. Bu yanlış bir davranıştır. Doktor tavsiyesi olmadan direk antibiyotik ilaçlara sarılmak, hafif bir kırgınlıkta bu tür ilaçları istemeleri çok yanlış bir durum. Doktorlarına danışmadan bu tür ilaçları kullanarak hemen iyileşeceklerini sanıyorlar ama böyle bir şey olmuyor. Aksine hastalıklarını daha kötüye sürükleyebiliyorlar. Burada yapılacak en önemli şey özellikle kış ayına girdiğimiz bu günlerde sıkı sıkı giyinmeleri, hastalandıklarında doktorun verecekleri ilaçları kullanmalarıdır. Hastalıklarının geçmemesi durumunda, bizler aktar olarak elimizden geleni yaparız. Ne tür bitkisel ilaçlar almaları gerektiği noktasında yardımcı oluruz." ifadelerinin kullandı.
Bitkisel ilaçların antibiyotik kadar yan etkisi yok
"Bitkisel ilaçların antibiyotik kadar yan etkisi yoktur." diyen Ertaş, "Bu bitkiler kesinlikle hiçbir sıkıntı çıkarmaz. Soğuk kış günlerinde genelde vatandaşlar, ıhlamur, kuşburnu, papatya, hatmi çiçeği, zencefil, havlıcan, karanfil, tarçın gibi ürünleri tercih ediyor. Genelde bu ilaçlar grip, öksürük, ses kısıklığı, boğaz kuruluğu gibi hastalıklar için tercih ediliyor. Bizler genelde bitki karışımı yapmıyoruz. Müşteriler neyi talep ederse onu veriyoruz. Yalnız müşteri eğer neyi kullanacağını bilmiyorsa hastalığını söylemesi durumunda bizler kendisine yardımcı oluyoruz. Mesela grip için zencefil, havlıcan, tarçın, karanfil ve ıhlamur veriyoruz. Tabi bu kişiye göre değişebiliyor. Bazıları içine kuşburnu katabiliyor. Hatmi çiçeği, papatya isteyen de oluyor. Yani 10 çeşitli bitkisel bir karışım isteyen de oluyor." şeklinde konuştu.
Soğuk algınlığı ve bazı hastalıklar için bazı bitkisel ürünleri tavsiye eden Ertaş, "Öksürük için genelde hatmi çiçeğini öneriyoruz, çünkü öksürüğe çok iyi geliyor. Soğuk algınlığı içinse ıhlamur ve nane limonu öneriyoruz. 4’lü karışım dediğimiz zencefil, havlıcan, tarçın ve karanfili öneriyoruz. Bu bitkileri çay gibi demleyip, günde iki defa içtiklerinde grip ve nezle hastalığından kurtuluyorlar." dedi.
"Bir ürün bir yıldan fazla kaldı mı etkisini yitiriyor"
Vatandaşlarımıza bitkisel ürün aldıklarında ne yapmaları gerektiği konusunda bazı tavsiyelerde bulunan Ertaş, "Bitkisel ürün satan iş yerinin köklü bir iş yeri olmasına önem gösterilmeli çünkü güvenilir bir yerden alınan ürün her zaman sağlam ve kalitelidir. Bizde bulunan bütün ürünler mutlaka 6 ayda bir değişiyor. Her zaman taze getiriyoruz çünkü bir ürün bir yıldan fazla kaldı mı etkisini yitiriyor. Etkisini yitirdiği için isteği kadar o bitkiyi kullansın hiçbir faydası görülmez." ifadelerini kullandı.
Ertaş, "Bitkisel ürünler bilinmeyen birçok hastalığa şifadır. Hatta kanser tedavilerinde dahi çok etkili bitkiler var. Aktarlardan alınan bitkiler şeker kullanılmadan tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde istenilen fayda görülmez." diye konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Genetik bilgiyi taşıyan DNA’mızın çeşitli nedenlerle hasar görebileceğini dile getiren uzmanlar, bu hasarın en yaygın nedenleri arasında radyasyon (UV, X ve gama ışınları), kimyasallar (sigara dumanı, toksinler), viral enfeksiyonlar ve vücutta doğal olarak oluşan metabolik süreçlerin yer aldığını söylüyor.
Yaz mevsiminde artan enfeksiyon risklerine karşı uyarılarda bulunan İntaniye Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, gıda zehirlenmelerinden güneş çarpmalarına, klima enfeksiyonlarından keneye kadar pek çok tehlikeye dikkat çekti.
Halı saha maçlarında artan ani ölümlerin ardında çoğu zaman fark edilmeyen kalp rahatsızlıkları yatıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Arı, genç yaşta kalp krizine bağlı ölümlerin sebeplerine dikkat çekerek, kalp sağlığını korumak için düzenli kontrollerin ve bilinçli yaşam tarzının önemini vurguladı.
Kaygının her zaman olumsuz bir duygu olmadığını belirten uzmanlar, belli düzeydeki anksiyetenin kişiyi motive edebildiğini söylüyor.