Bitlis’in yerli mahsulleri il dışında tüketiliyor

Bitlis’e has yerli mahsullerin yüzde 70’i il dışına gönderilerek tüketiliyor.
Bitlis'te yerli mahsul satıcılığı yapan Gürgin Yüğint, peynir, bal, kuru dut, jağ ve benzeri Bitlis'e has yerli mahsullerin yüzde 70'ini il dışında yaşayan Bitlislilere satarak tükettiklerini söyledi.
Yaklaşık 30 yıldır baba mesleği olan yerli mahsul satıcılığı yaptığını ifade eden Yüğint, bölgede var olan çatışma ortamının dışarıya olan satışları da etkilediğini belirti. Yılda yaklaşık 150 ton peynir tükettiklerini belirterek şunları söyledi: "Bitlis yaylalarının hem rakımının yüksek olması hem de meralardaki otların gür olması edeniyle hayvancılığa elverişlidir. Coğrafi konum nedeniyle bahar aylarında sıcak olan güneydoğu yaylarında kalan göçebeler Bitlis yaylasına geliyorlar. Peynir hasad zamanında göçerlerden peynir alıyor ve sipariş üzerine dışarıda yaşayan Bitlislilere satıyoruz." dedi.
Bitlis dışında farklı illerde yüz binlerce Bitlislinin yaşadığını belirten Yüğint, "Dışarıda yaşayanlar, bal, peynir, jağ ve benzeri yerli mahsuller sezonunda siparişlerini veriyorlar. Bizler de aldığımız bu siparişleri temin ederek gönderiyoruz. Mallarımızın yüzde 70'ini il dışına göndererek tüketirken, yüzde 30'unu içerde tüketiyoruz." diye konuştu.
Yüğint, Bitlis tanıtım günlerinin satışlara olumlu etki yaptığını ama son zamanlarda bölgede var olan çatışma ortamının satışları olumsuz etkilediğini kaydetti.
Yerli mahsullerin fiyatının uygun olduğunu aktararak Yüğint, fiyatlar hakkında şu bilgileri verdi: "Şu an salamura dediğimiz taze peynir fiyatımız 15 TL, kuru dut 10 TL, jağ 14 TL, Mutki karakovan balını ise 120 TL'ye satıyoruz." (Şükrü Tontaş - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Genetik bilgiyi taşıyan DNA’mızın çeşitli nedenlerle hasar görebileceğini dile getiren uzmanlar, bu hasarın en yaygın nedenleri arasında radyasyon (UV, X ve gama ışınları), kimyasallar (sigara dumanı, toksinler), viral enfeksiyonlar ve vücutta doğal olarak oluşan metabolik süreçlerin yer aldığını söylüyor.
Yaz mevsiminde artan enfeksiyon risklerine karşı uyarılarda bulunan İntaniye Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, gıda zehirlenmelerinden güneş çarpmalarına, klima enfeksiyonlarından keneye kadar pek çok tehlikeye dikkat çekti.
Halı saha maçlarında artan ani ölümlerin ardında çoğu zaman fark edilmeyen kalp rahatsızlıkları yatıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Arı, genç yaşta kalp krizine bağlı ölümlerin sebeplerine dikkat çekerek, kalp sağlığını korumak için düzenli kontrollerin ve bilinçli yaşam tarzının önemini vurguladı.
Kaygının her zaman olumsuz bir duygu olmadığını belirten uzmanlar, belli düzeydeki anksiyetenin kişiyi motive edebildiğini söylüyor.