Dr. Diyetisyen Akın: Abur cubur yiyecekler, çocuğun gelişimi açısından zararlıdır

Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi hekimlerinden Dr. Diyetisyen Burcu Kumru Akın, çocukların abur acur yiyeceklerle ödüllendirilmemesi gerektiğini kaydetti.
Dr. Diyetisyen Burcu Kumru Akın, daha pratik ve taşınması kolay olması nedeniyle hem çocukların hem de ailelerin tercih ettiği abur cuburların tüketilmesinin çocuğun gelişimi açısından zararlı olduğunu belirtti.
"Bu tür yiyecekler, yapay tatlandırıcı ve renklendiriciler içermektedir"
Abur cubur denilen yiyeceklerde bulunan tatlandırıcı ve gıda boyalarının alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğine değinen Akın, "Abur cubur dediğimiz sağlıksız atıştırmalıklar yüksek oranda yağ, şeker, katkı maddeleri, yapay tatlandırıcı ve renklendiriciler içermektedir. Abur cuburların yüksek oranda tüketimiyle birlikte bu maddeler çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkilemekte, obezite, diyabet, hiperaktivite ve alerjik reaksiyonlar gibi birçok hastalığa yol açabilmektedir." dedi.
"Aileler çocuklarını sağlıklı beslenme konusunda teşvik etmelidir"
Ailelerin çocuklara beslenme konusunda bilinç vermesi gerektiğini dile getiren Akın, "Ayrıca, uzun vadede bağışıklık sistemini zayıflamasına neden olmakta ve çocukların sağlıklı zihinsel gelişimini olumsuz etkilemektedir. Aileler çocuklarını sağlıklı beslenme konusunda teşvik etmelidir. Etiket okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Aileler bu zararlı yiyecekleri, abur cuburları çocuklara ödül olarak vermemelidir." ifadelerini kullandı.
"Mevsiminde taze sebze ve meyveler"
Sebze ve meyvelerin taze olarak mevsiminde tüketilmesinin daha faydalı olduğuna değinen Akın, "Evde sağlıklı atıştırmalıkların hazırlanması, meyve ve kuruyemişlerin beslenmede yer alması önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için mevsiminde taze sebze ve meyveler, sağlıklı proteinler, tam tahıllar ve süt ürünleri tüketilmelidir. Bu sayede çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi en iyi şekilde sürdürülebilir. Sağlıklı beslenme bütün aile bireyleri tarafından benimsenmeli ve yaşam tarzı haline getirilmelidir. Unutulmamalıdır ki sağlıklı beslenme, sağlıklı bir gelecek demektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sigara kullanımının gırtlak kanserine yakalanma riskini katladığını belirten KBB Uzm. Doç. Dr. Mehmet Aslan, erken teşhisle hem yaşam süresinin hem de sesin korunabileceğini vurguladı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarına karşı hızlı ve etkili müdahalenin sağlanması amacıyla “Beyaz Kod” tatbikatı düzenlendi.
Son dönemlerin kurak geçmesi ve çiftçilerin su sorunu yaşamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, geçmiş yıllara göre yağışın az olmasının büyük tehlike oluşturduğunu vurguladı.
Yaz aylarında artan nem ve terlemeye bağlı olarak mantar enfeksiyonlarının özellikle ayak parmak araları, kasık, koltuk altı ve vücut kıvrımlarında sık görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Merve Kaya, kızarıklık, kaşıntı, pullanma ve kötü koku gibi belirtilerle ortaya çıkan enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde ciddi cilt sorunlarına yol açabildiğini belirtti.