Eczacılar: İlaç temininde sorunlar sürüyor
Bursa Eczacı Odası Başkanı Zekeriya Kolat, 2025 yılı ilaç sektörü için ciddi sıkıntıların yaşandığı bir yıl olarak geçtiğini belirtti. Her yüz ilacın 15’inde temin sıkıntısı yaşandığını kaydeden Kolat, vatandaşları internetten ilaç almamaları konusunda uyardı ve ilacın adresinin eczaneler olduğunu vurguladı.
Sağlık sektöründe son yıllarda artan maliyet ve temin sıkıntıları, eczacılar için ciddi bir sorun haline geldi. Belirsizlikler, vatandaşların doğru ve güvenli şekilde ilaç temin etmesini zorlaştırıyor.
Bursa Eczacı Odası Başkanı Zekeriya Kolat, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2025 yılında ilaç sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Kolat, her yüz ilacın 15’inde temin sıkıntısı yaşandığını belirterek, vatandaşları internetten ilaç temin etmemeleri konusunda uyardı.
"Euro kuru ve güncellenmeyen fiyat kararnamesi eczacıları zorluyor"
İlaç sektöründe Euro kuru sistemi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Kolat "Eczacılar olarak 2025 yılını büyük zorluklarla kapattık. İlaçlarda Euro kuru sistemi var. İlk defa, 14 aydır güncellenmeyen bir ilaç fiyat kararnamesi ve Euro kuruyla karşı karşıya kaldık. Aralık ayı içerisinde 16,90'lık bir Euro kuru güncellemesi oldu. Güncellemenin eczacılara yansıması mart ayından önce olmuyor. Bu rakam, beklentilerin altında bir rakam oldu. İlaç konusunda geçtiğimiz yıl ciddi sıkıntılar yaşadık. Yeni yıla daha fazla sıkıntıyla giriyoruz. Eczacılar, girdi maliyetleri için mart ayına kadar ilave finansman koymak durumunda kalıyor." dedi.
"İlaç temininde sıkıntılar devam ediyor, yok oranı yüzde 15’e çıktı"
Kolat, 2025 yılının ekonomik sürdürülebilirliğin ön planda olduğu bir yıl olarak tarihe geçtiğini ifade ederek "Geçtiğimiz yıl eczacıları mutlu eden bir yıl olmadı. Aralık ayında ilaç yok oranı yüzde 13’tü. Güncel rakamlara baktığımızda oran yüzde 15’e çıkmış durumda. Her yüz ilacın 15’inde temin sıkıntısı yaşanıyor. İlaç sanayi, ocak ayında fabrikaları geç açıyor. Ayın ortasından itibaren ürünleri göndermeye başlıyor. Yapılan iyileştirmeler, ilaç yokluklarını yeterince tolere etmediğini gösteriyor. Eczacılar olarak, yeni ve güncel bir ilaç fiyat kararnamesi beklentimizi koruyoruz." diye belirtti.
"İnternetten ilaç almak sağlık riskini artırıyor"
Kolat, vatandaşlara internetten ilaç temin etmemeleri yönünde uyarıda bulunarak "İnternet ve ilaç yan yana gelmemelidir. İster vitamin, ister başka bir ilaç olsun, vatandaşlar internetten ilaç temin etmemelidir. Geçtiğimiz yıl bu konuda acı örnekler yaşandı. Kamuoyuna yansıyan özellikle zayıflama ilaçlarıyla ilgili sorunlar oldu. İnternet alanı, ilaç konusunda güvensiz ve kontrolsüz bir alandır. İlacın adresi eczanelerdir. İnternete satılan ürünlerin sahtesiyle ilgili sıkıntı olabilir. Ürün sahte olmasa bile, saklama koşulları uygun olmayabilir. İnternetten ilaç alınmaz. Havalar soğuk olsa da, yazın sıcak havalarda olsa, mevsimden bağımsız olarak vatandaşlara internetten ilaç almamaları tavsiye ediyoruz. Özellikle vitamin ilaçları almamaları gerekiyor. İyi olacağım derken daha kötü olabilirsiniz." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İzzettin El-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde’nin şehadetinin ardından Adanalılar "Gazze'de binlercesi çıkacak" diyerek direnişin devam edeceğine vurgu yaptı.
Bursa-Filistin Evi Derneği Başkanı Muhammed Yazıcı, şehit Ebu Ubeyde’nin Filistin davasındaki mücadelesinin devam ettiğini söyledi. Yazıcı, Ebu Ubeyde’nin ümmetin uyanış, direniş ve özgürlük sesi olduğunu belirterek, gençler üzerinde bıraktığı etkinin hâlâ sürdüğünü belirtti.
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Başkanı Vedat Şahin, kış şartlarında araç kullanırken alınması gereken önlemleri anlatarak, kış lastiği, takip mesafesi ve emniyet kemerinin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki Küçük Sanayi Sitesi esnafı, ağır ve orta hasarlı iş yerlerinin 15 gün içinde tahliye edilmesini öngören tebligata tepki gösterdi. Esnaflar, kendilerine alternatif iş yeri gösterilmeden dükkânlarını boşaltmayacaklarını açıkladı.