Soğuk ve rüzgârlı havalarda yüz felci riskine dikkat!

Uzmanlar, soğuk ve rüzgârlı havalarda kulak arkası, baş ve boyun bölgesini sıcak tutacak ve rüzgârdan koruyacak giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, aşırı soğuklar nedeniyle oluşabilen yüz felcine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Yüz felcinde bazı hareketlerin yapılması zorlaşıyor
Yüz felcini, "yüzün bir yarısında ani gelişen hareket kaybı ile karakterize bir rahatsızlık" olarak tanımlayan Prof. Dr. Nihal Özaras, "Yüz felcinde alın, göz ve ağız çevresindeki kaslarda tam veya kısmi güçsüzlük gelişir. Yüz felci geçiren kişi, kaşını kaldırmakta, gözünü kapatmakta ve gülümseme, üfleme gibi ağız hareketlerini yapmakta zorluk çeker; bazen bu hareketleri hiç yapamaz." diye konuştu.
Kesin nedeni bilinemiyor
Yüz felcinin kesin nedeninin bilinmediğini ifade eden Özaras, "Fasiyal sinir, kulak arkasından geçer, yüzün aynı tarafındaki kaslara dağılır ve o kasların sinirsel beslenmesini sağlar. Yüz felcinin kesin nedeni bilinmemektedir. Virüsler, kan dolaşımının o bölgede bozulması, enflamasyon gibi sebeplerle fasiyal sinirde ileti bozukluğu meydana gelir ve onun beslediği kaslar kısmen veya tamamen kasılamaz hale gelir." ifadelerini kullandı.
Hava şartları yüz felcine yol açabilir mi?
Hava şartlarının yüz felci ile ilişkisi olup olmadığının hep merak edilen bir konu olduğunu kaydeden Özaras, "Dünyanın farklı ülkelerinde bu konu ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yüz felcinin bazı mevsimlerde arttığı görülmüştür. Özellikle de soğuk havalarda esen sert rüzgârın yüz felci oluşumuna etkisi olabileceği ortaya konmuştur. Bu nedenle böyle havalarda kulak arkası, baş ve boyun bölgesini sıcak tutacak, rüzgardan koruyacak giysiler kullanılabilir." değerlendirmesinde bulundu.
İlaç ve fizik tedavi etkili oluyor
Özaras, yüz felci tedavisinde ilaçlar ve fizik tedavinin önemli yeri olduğunu vurgulayarak olguların büyük kısmında ilk 6 ayda tama yakın iyileşme sağlandığını söyledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Özellikle başıboş köpeklerin, kuduz başta olmak üzere birçok bulaşıcı hastalığın taşıyıcısı olabileceğine dikkat çeken Vali Seddar Yavuz, "Çocuklarımızın parklarda, bahçelerde özgürce oynayabilmesini, vatandaşlarımızın açık alanlarda spor yapabilmesini, rahatça yürüyebilmesini engelleyen bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız." dedi.
Stres, uykusuzluk ya da depresyon gibi nedenlerin unutkanlığa yol açabildiğini belirten uzmanlar, kişinin günlük yaşam işlevselliğinin belirgin şekilde etkilendiği durumlarda ise dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığındaki artış nedeniyle ülke genelindeki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatılması talimatını 81 il müdürlüğüne acil kodlu yazıyla iletti.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk sağlığı alanında önemli bir adım atılarak, ilk kez Çocuk Endokrinoloji Kliniği hizmet vermeye başladı.