Türkiye'de 200 bin Parkinson hastası için tedavi seçenekleri genişliyor

Türkiye’de 150 ila 200 bin kişinin Parkinson hastalığıyla mücadele ettiğini belirten uzmanlar, hastalığın hem motor hem de psikolojik etkilerine dikkat çekti. Uzmanlara göre, hastalar yalnız değil; beyin pili gibi gelişmiş tedavi yöntemleri umut vadediyor.
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan nöroloji uzmanları, "Dünya Parkinson Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulunarak hastalıkla ilgili farkındalık oluşturdu.
Uzmanlar, Parkinson hastalığının merkezi sinir sistemiyle ilişkili, dopaminerjik nöronların kaybıyla ilerleyen bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekti.
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Büyükkoyuncu Pekel, hastalığın dünya genelinde oldukça yaygın olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
"Ülkemizde de yaklaşık 150 bin ila 200 bin arasında Parkinson hastası olduğu tahmin ediliyor. Hastalık; ellerde titreme, hareketlerin yavaşlaması, yürüyüş ve denge bozuklukları, düşme gibi motor belirtilerle kendini gösterebiliyor. Bunlara ek olarak uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik semptomlar da hastalığa eşlik edebiliyor."
"Birçok etkili tedavi yöntemi mevcut"
Parkinson hastalığının kronik ve ilerleyici bir hastalık olmasına rağmen tedavi açısından pek çok seçeneğin bulunduğunu vurgulayan Pekel, hastaların umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini söyledi.
"İlaç tedavisinin yanı sıra ileri evre hastalar için beyin pili ameliyatı, iğne tedavisi ve halk arasında 'bağırsak pili' olarak bilinen tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Bu tedavilerle hastaların yaşam kalitesi ciddi şekilde artırılabiliyor."
"Beyin pili operasyonları başarıyla uygulanıyor"
Hastanede 2018 yılından bu yana Parkinson hastalarına yönelik "Derin Beyin Stimülasyonu" (beyin pili) ameliyatlarının başarıyla uygulandığını belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Yıldız ise, hastaların bu konuda bilgi almak için hastaneye başvurabileceğini söyledi.
"Beyin pili dışında diğer ileri evre tedavi yöntemleri de merkezimizde uygulanmaktadır. Hastalar, polikliniğimize doğrudan başvurarak ya da merkezimizin mail adresine ulaşarak değerlendirme sürecine dahil olabilirler."
Uzmanlar, erken tanı ve düzenli takip ile Parkinson hastalığının etkilerinin büyük ölçüde kontrol altına alınabileceğini vurguladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yaz mevsiminde artan enfeksiyon risklerine karşı uyarılarda bulunan İntaniye Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, gıda zehirlenmelerinden güneş çarpmalarına, klima enfeksiyonlarından keneye kadar pek çok tehlikeye dikkat çekti.
Halı saha maçlarında artan ani ölümlerin ardında çoğu zaman fark edilmeyen kalp rahatsızlıkları yatıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Arı, genç yaşta kalp krizine bağlı ölümlerin sebeplerine dikkat çekerek, kalp sağlığını korumak için düzenli kontrollerin ve bilinçli yaşam tarzının önemini vurguladı.
Kaygının her zaman olumsuz bir duygu olmadığını belirten uzmanlar, belli düzeydeki anksiyetenin kişiyi motive edebildiğini söylüyor.
Gürültü hassasiyetinin, bireylerin gürültüye karşı gösterdikleri kişisel tepkiyi ifade eden karmaşık bir psikolojik ve fizyolojik durum olduğunu ifade eden uzmanlar, araştırmaların gürültüye duyarlı bireylerde uyku problemleri, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, anksiyete ve depresyon gibi sağlık sorunlarının daha sık görüldüğünü ortaya koyduğunu söylüyor.