Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hemoroid hastalığı, her dört kişiden birinin karşılaştığı bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Vafi Atalay, hemoroid rahatsızlığının başlıca nedeninin sürekli ve aşırı ıkınma olduğunu belirterek, özellikle günümüzde tuvalete telefonla gitme alışkanlığının bu risk faktörünü artırdığını vurguladı.
Atalay, “Bu hastalıkla özellikle günümüzde, tuvalete telefonla gitme alışkanlığı nedeniyle dışkılamaya konsantre olmayanlarda daha sık karşılaşılıyor.” dedi.
Prof. Dr. Atalay, hemoroidin toplumda yaygın bir yanlış anlama ile hastalık olarak düşünülmesine rağmen, aslında herkesin vücudunda bulunan bir anatomik yapı olduğunu belirtti.
Atalay, "Hemoroid dokusu, anüsün tam kapanmasını sağlayarak istemsiz gaz ve dışkı kaçışını önlemeye yardımcı olur. Ancak bu damarsal yapıların şişip sarkması, hemoroidal şikayetlere yol açabilmektedir." dedi.
Hemoroid belirtilerine dikkat
Kanama, ağrı ve dışarıya sarkma gibi belirtiler gösteren hemoroid vakalarının ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Atalay, "Makattan gelen her kanamanın kaynağı hemoroid olmayabilir. Bu nedenle, kanamanın tümör veya başka bağırsak hastalıklarının belirtisi olabileceği unutulmamalıdır." şeklinde uyardı.
Atalay, gençlerde sıkça rastlanan hemoroid vakalarında dahi, kolorektal kanser gibi ciddi hastalıklarla karşılaşılabileceğini ekledi.
Hamilelik döneminde hormonal değişiklikler ve artan baskının hemoroid riskini artırdığını belirten Atalay, "Doğum sırasında aşırı ıkınma, hemoroidin büyümesine neden olabilir. Hamilelikte ilaca başvurulmazken, sıcak su banyosu da önerilmez," dedi. Prof. Dr. Atalay, hamilelik ve emzirme sürecindeki hemoroid sorunlarının yaşam tarzı ve beslenme ile yönetilmesini önerdi.
Yaşam tarzı değişiklikleri önemli
Kabızlığa yatkın kişilerin, dışkılama süreçlerini kolaylaştıracak lif açısından zengin bir beslenme düzenine geçmeleri gerektiğini belirten Atalay, bol su içmenin de önemli olduğunu vurguladı. Hemoroid tedavisinde damarları büzüştüren ilaçların kullanılabileceğine değinen uzman, bu tedavi yönteminin yalnızca semptomları azaltabileceğini, kalıcı çözümün ise cerrahi müdahale olduğunu ifade etti.
Ciddi sonuçlar doğurabilir
Tedavi edilmediği takdirde hemoroidlerin kanamaya neden olarak ciddi anemi vakalarına yol açabileceğini belirten Atalay, "Anemi, özellikle yaşlı bireylerde kalbi zorlayarak kalp yetmezliği belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. İhmal edilen hemoroidler ayrıca kangrene veya ülserlere yol açabilir, bu nedenle hastaların sağlık merkezine başvurması hayati önem taşır." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Atakan, yarıyıl tatiline yaklaşırken çocukları ekrandan uzaklaştırmak için ailelere uyarılarda bulundu.
Duygusal hijyenin insanların ruhsal olarak hasta olmaması için geliştirilen bir kavram olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Fiziksel sağlığımız için gösterdiğimiz özeni duygusal sağlığımız, psikolojik sağlığımız için gösteremiyoruz.” dedi.
C vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflatarak kansere yatkınlığı artırdığını belirten İntaniye (enfeksiyon) Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, C vitamininin yalnızca doğal yollardan alınmasının yeterli olduğunu ve yüksek doz uygulamaların dikkatle yapılması gerektiğini vurguladı.