Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, kanama, idrar kaçırma, ani sıkışma gibi şikayetlerle kendini gösteren mesane kanseri ile ilgili bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hilmi Çelik , hastalıkta erken teşhis ve tedavinin önemli olduğuna değindi.
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hilmi Çelik, mesane kanseri son yıllarda belirgin biçimde artış gösterdiğini kaydetti.
Mesane kanserlerinin oluşumunda genetik yatkınlığın yanında sigara, kronik iltihaplar, boya sanayiinde kullanılan bazı maddeler ve ilaçların etkili olabileceğini belirten Çelik, "Genellikle orta ve ileri yaşlarda idrarda kanamayla kendini gösteren hastalık, hastanın kendisinde herhangi bir ağrı hissetmediği bir durumla da karşımıza çıkabilir. Kanama, hastanın gözle görebileceği kadar belirgin olabileceği gibi, bazen laboratuvar testleri ile ortaya konulabilecek kadar sinsi seyirlidir. Bunun yanında hastanın sürekli idrarı varmış hissi duyması, sık idrara çıkma, idrarda yanma hissi de hastalığın belirtileri arasındadır." dedi
Mesane tümörü tanısının günümüz teknikleri ile oldukça kolaylaşmış olmasına rağmen, gerekli muayene ve incelemeler yapılmadan hızlıca karar verilebilecek bir durum olmadığını kaydeden Çelik, "Mesane tümörü şüphesi olan hastaların şikayetleri dikkatlice dinlenir, şüphenin gerçek olup olmadığına karar vermek için hasta muayene edilir, idrarda kanama tespiti için idrar tahlili, kitlenin görüntülenmesi için ultrasonografi, tomografi gibi laboratuvar tekniklerinden yararlanılır." ifadelerini kullandı.
"Erken tanı mesane kanseri tedavisinde önemli"
Erken tanının mesane kanserinin tedavisinde çok önemli yer tuttuğunu söyleyen Çelik, "Tedavinin şekli, büyüklüğü, zorluğu tanının gecikmesi ile değişir ve gittikçe ağırlaşır. Erken tanı konulmuş olan mesane tümörlerinde genel olarak idrar yolundan girilerek, tümör yapısının hastadan alınıp gerekli ilaç desteği ve takiple hasta iyileşebilir. Geç kalmış bir mesane tümöründe ise hastanın idrar kesesinin tamamen alındığı, çok daha ağır ameliyatlar ve tedavi süreçleri gerekir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı paylaşımda, ülkenin dört bir yanındaki sağlık tesislerinde ve mobil tarama araçlarında ücretsiz kanser taramaları yaptıklarını hatırlattı.
Adana'da İl Sağlık Müdürlüğü'nde acil sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla tahsis edilen ambulans ve sağlık araçları, düzenlenen törenle hizmete alındı.
Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, migrenin belirtileri ve koruma yollarına ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.
Kanser vakalarının yarısına yakının farkındalık, tedbir ve erken teşhisle önlenebileceğini vurgulayan uzmanlar, ayrıca erken tanı ve uygun tedavi ile birçok kanserde tamamen iyileşmenin de mümkün olduğunu belirtiyior.