Yenidoğan sünneti enfeksiyonları önlüyor

Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Üroloji Uzm. Dr. Tamer Karamürsel, sünnetin İslam'da dini bir gereklilik olduğunu belirterek, yenidoğan sünnetinde ise daha hızlı iyileşme gerçekleştiği bilgisini verdi.
Karamürsel, “Yenidoğan sünneti, hem lokal anesteziyle yapılması hem de iyileşme sürecinin çok hızlı ve bakımının çok kolay olmasından dolayı tavsiye edilmektedir. Sünnet yaşıyla ilgili kesin sınırlamalar olmamasıyla birlikte, 4-6 yaş aralığında sünnetten kaçınılmasının iyi olacağı düşüncesi vardır. Doğuştan gelen ve sünnet derisinin geri çekilemediği bazı durumlarda sünnet zorunlu olarak yapılmalıdır.” diye konuştu.
Sünnet olan çocukların psikolojik olarak da hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Karamürsel, “Sünnet öncesinde ebeveynler açık olarak çocukla konuşmalı, sünnetin sünnet derisine yapılan bir işlem olduğu anlatılmalıdır. Sünnet işlemi hijyene ve cerrahi kurallara uyulduğu sürece dört mevsimde de yapılabilir, tercihe bağlıdır. Yazın yapılacak sünnetlerde, sonrasında bir hafta kadar denize, havuza girmekten kaçınılmalıdır, ancak banyo yapılmasında bir kısıtlama yoktur. Sünnet işleminin planlanmasında öncelikle üroloji muayenesi yapılmalı, sünnete engel bir durum olup olmadığı anestezi doktoruyla birlikte değerlendirilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Sünnet cerrahisiyle ilgili ailelerin aklında bazı soru işaretleri bulunduğunu da dile getiren Karamürsel, şöyle devam etti: “Sünnet öncesi en çok karşılaştığımız aile sorularından biri, anestezi uygulamasının çocuğa zararı olup olmayacağı konusudur. Bu konu genellikle sünnet sonrasındaki bakımla ilgili endişelerden kaynaklanır ve ailenin doğrudan anestezi doktoruyla görüşmesi sonucu aydınlatılır. Ailelerde çok büyük oranda sünnet sonrası banyo yapılmaması, antibiyotik, ağrı kesici kullanılması gerektiği düşüncesi vardır, ancak genel hijyene uyulduğu sürece çoğunlukla bunlara gerek kalmaz. Genelde sünnet sonrası iyileşme bir hafta, kullanılan dikişlerin erimesi ise 4-6 hafta sürebilir. Sünnet sonrası süreç sanıldığının aksine genellikle çok ağrılı bir durum değildir, ancak gerekirse ağrı kesici kullanılabilir. Sünnet sonrası komplikasyon olarak kanama ve enfeksiyon gelişmesi sayılabilir, ancak önerilerimize uyan ailelerde bu durumlar çok çok nadir gözlenir ve kolayca çözülebilir. Sünnet düşünen aileler doğru bir karar verebilmek için öncelikle üroloji doktoruna başvurmalı, akıllarındaki sorulara yeterli cevap ve açıklama almalıdır” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.
Psikiyatrist Uzm. Dr. Erdoğan Erdinç, özellikle genç kadınlarda görülen ve ölüm riski taşıyan ciddi bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervosa hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hastalığın hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkileyen karmaşık bir bozukluk olduğunu belirten Erdinç, toplumun bu konuda bilinçlenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Siirt’te polikliniklerdeki yoğunluğu azaltmak için yeni sıra sistemi uygulanmaya başlandı. Hem MHRS randevulu hastalar kabul ediliyor, hem de sınırlı sayıda randevusuz hastaya sıra veriliyor.