Kış aylarında su içmeyi unutmayın

Kışın vücudumuzun daha az suya ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz, ama sanılanın aksine yaz kış fark etmeksizin vücut suya ihtiyaç duyuyor.
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte pek çoğumuzun yaşam tarzı, beslenme ve su tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Ancak mevsim ne olursa olsun, sağlığımızı korumak için yeterli miktarda su tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Pek çok kişi, kış aylarında su içmeyi unutuyor ya da su yerine sıcak içecekler içmeyi tercih ediyor. Ancak yeterli derecede su tüketilmemesi beraberinde ciddi hastalıklara sebep olabiliyor.
Su, vücudun tüm fonksiyonları için gereklidir. Vücudun yüzde 60’ının su olduğu düşünüldüğünde, vucudun suya ne kadar ihtiyaç duyduğu açıkça ortaya çıkıyor. Yeterli miktarda su içilmediğinde, öncelikle konsantrasyonda bozulma, yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğü görülür. Bu durumun ilerlemesi durumu ise karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalara, ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir.
Yetişkin sağlıklı, fiziksel aktivitesi düşük bir birey günlük 6-8 bardak su içmelidir. İklim koşulları, ortam sıcaklığı, fiziksel aktivite düzeyi ve vücuttan atılan su miktarına bağlı olarak her bireyin su ihtiyacı farklıdır. Susama hissi beklenilmeden su içilmelidir. Her ne kadar su ile hazırlansa da çay ve kahvenin su görevi görmediği bilinmelidir. Bununla birlikte kafein içeren kahve gibi içeceklerin su ihtiyacını daha da arttırdığı da bilinmelidir.
Su tüketmeyi sevmeyen veya unutanların da suya limon, tarçın, nane yaprağı, elma gibi taze meyve ve sebzeleri ekleyerek bir şekilde işi keyifli hale getirip su içmeyi ihmal etmemelidir. Su içmeyi unutanlar için pratik çözüm olarak suyu görünen yerlere koymaları faydalı olabilir. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Özdemir, yaz aylarında sıkça görülen güneş ve sıcak çarpmasına karşı uyardı. "Güneş çarpması genellikle hafif seyrederken, sıcak çarpması bilinç kaybı ve hatta ölümle sonuçlanabilir" diyen Özdemir, sadece güneşe maruz kalmanın değil, kapalı ve nemli ortamlarda bulunmanın da büyük risk taşıdığına dikkat çekti.
Göz içi basıncının artmasıyla birlikte gelişen göz tansiyonu, sinsice ilerleyerek kalıcı görme kayıplarına neden olabiliyor.
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Halil Dursun, devam eden sağlık yatırımları tamamlandığında, Batman'da sağlık hizmetlerinde yüzde 80 oranında rahatlama yaşanacağı öngörüsünde bulundu.
Sıcak havalarda vatandaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı bulunan bireyler için önemli uyarılarda bulundu.