Batman’daki Telefoncular Pazarı’nda yıllardır telefon alım satımı yapan esnaf, zorlu hava koşullarına aldırış etmeden tezgâhlarının başında çalışmaya devam ediyor.
Batman merkez Meydan Mahallesinde bulunan ve kentin en çok bilinen alışveriş alanlarından biri olan Telefoncular Pazarı (ayakçılar pazarı) esnafı , her mevsim zorlu koşullara rağmen tezgâhlarını açıp ekmeğini kazanmaya çalışıyor.
Yaz aylarının kavurucu sıcaklarına, kış aylarının ise dondurucu soğuklarına aldırış etmeden işlerinin başında olduklarını belirten esnaf, çocuklarının rızkını kazanabilmek için zorlu hava koşullarına katlandıklarını belirtiyor.
Yaşam koşullarının iyileştirilmesi için Batman Belediyesine seslenen esnaf, uygun görülen birkaç yere lavabo yapılmasını istedi.
"Hem yaz sıcağında hem de kış soğuğunda dışarıda çalışıyoruz"
25 yıldır yaz kış demeden çocuklarının rızkı için işlerinin başında olduklarını ifade eden Murat Işık, "Mesleğim telefon alım satımıdır. Bu Pazar 1999 yılında kuruldu ve 25 yıldır bu piyasanın içerisindeyim. Yaz aylarının sıcağına, kış aylarının ise soğuk havalarına çocuklarımın rızkı için katlanarak işimizin başındayız. Burada çoğu kez ikinci el telefon takaslarını ve alım satımlarını yapıyoruz. Dışardan bakıldığında işimiz iyi lanse edilmiyor. Ama elimizden geldiği kadarıyla insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Havaların çok soğuk olduğu günlerde kahvehaneye gidip orada ısınıyoruz. Bazen de burada ya küçük bir soba ya da tenekede ateş yakarak ısınmaya çalışıyoruz. Çok soğuk oldu mu evde kalıp iş yerimize gelmiyoruz." dedi.
"Sürekli dışarıda ve ayaktayız"
Çocuklarının rızkı için yazın bunaltıcı sıcağına kış aylarında ise dondurucu soğuğa katlandıklarını belirten Şehmus Ortaç, "Burası telefoncular Pazarı yani ayakçılar pazarı olarak da biliniyor. İlk başlarda ana cadde üzerinde çanta açarak bu işi yapıyorduk. Sonrasına belediye burayı tahsis ettikten sonra tezgâhlarımızı açtık ve 21 senedir burada bu işi yapıyorum. Burada ikinci el telefonları alıp satıyoruz ve elimizden geldiğince tamir işlerini de yapıyoruz. Bu işimizin zorlukları da var. Sürekli dışarda ve ayaktayız. Yaz aylarında güneş üstümüze geliyor ve sıcaklığı çekiyoruz. Kış aylarında ise özellikle kar ve don düştüğü zaman çok zorlanıyoruz. Ama ekmek davası olduğu için işimizin başında durmak zorundayız. Havalar çok soğuk olduğunda gelmeyenler olduğu gibi tezgâhını açanlar ve çevrede buluna kahvehanelere gidip sıcak çay içerek ısınmaya çalışanlar var. Bazen de tenekede karton ya da tahta parçalarıyla ateş yakıp ısınmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Buraya lavabo yapılmasını istiyoruz"
Çocuklarının rızkı için çalıştıklarını belirten Ortaç, son olarak Batman Belediyesinden bazı eksikliklerinin giderilmesi için talepte bulunarak şunları söyledi:
"Burada belediyeye kayıtlı neredeyse 54 kişi var. Bir kişinin yaptığı yanlış bir işten komple herkesin yargılanmasını istemiyoruz. Burada çok dürüst bir şekilde işini yapmaya ve çocuklarının rızkını kazanmaya çalışan arkadaşlarımız var. Belediyeden isteğiniz elimizi ve yüzümüzü yıkayacağımız uygun birkaç yere lavabo veya musluk yapmalarını ve ısınma sorunumuza da bir çözüm bulmalarını isteriz." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği, 2024 yılı Kasım ayında 229 aileye ayni ve nakdi yardımda bulundu.
Tesettür Seferberliği ve Erdemli Kadınlar Derneği (TESSEP) Batman İl Temsilcisi Zeynep Gülşen, toplu taşıma araçlarında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, kadınlar için özel ulaşım araçlarının oluşturulmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Umut Kervanı Diyarbakır, "Bir Bot Bir Mont" projesi kapsamında ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına giyim yardımında bulundu.