Yarın Hicri yılbaşı
Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti ile başlayan Hicri takvimin başlangıcı olan 1 Muharrem, yarın Müslümanlar arasında çeşitli etkinliklerle idrak edilecek.
Hicri Yılbaşı, İslam takviminin başlangıcını belirten önemli bir tarih olan Hicri takvimin ilk ayı Muharrem ayının ilk günüdür.
Hicri takvim, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği yıl olan 622 yılını başlangıç olarak kabul eder.
Bu nedenle Hicri takvim, bu önemli hadiseden esinlenerek Hicret Takvimi olarak adlandırılır.
Hicri takvim, ayın evrelerine dayanan bir takvim olduğundan, Hicri Yılbaşı her yıl Miladi takvime göre yaklaşık 10-12 gün daha erken gerçekleşir.
Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır.
Hazreti Ömer'in halifeliği döneminde, hicretin gerçekleştiği yıl, Hazreti Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem, hicri takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.
Hicret, Allah rızası için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsü; Yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu yolculuğun adıdır. Öyle ki tebliğ hicreti doğurmuş, hicret ise tebliği yoğurmuştur. Kısaca hicret Müslümanlar için bir milattır.
Hicret, Allah yolunda fedakârlığın, yardımlaşmanın kardeşliğin zirvesidir
Hicri takvimin başlangıcı olarak esas alınan Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Mekke'den Medine'ye hicretinin yıldönümü olan Muharrem ayının ilk günü, Hicri yılbaşı olarak, yarın Müslümanlar arasında çeşitli etkinliklerle idrak edilecek.
Muharrem ayı, Hicri Takvim'in başlangıcı olmasının yanında, bu ayın başında, ortasında ve sonunda tutulacak orucun çok faziletli olduğu Peygamber Efendimizin birçok hadisinde yer almaktadır. Dolayısıyla yeni bir Hicri yılı oruçla karşılamak için, yarınki Muharrem ayının ilk gününde oruç tutmak, Müslümanlara büyük sevap kazandıracaktır.
Muharrem ayı barındırdığı Aşure günü dolayısıyla da Müslümanlar için büyük önem arz etmektedir.
İslam tarihinde Aşure gününde yaşanan birçok güzelliğin yanında, bu ayda cereyan eden Kerbela faciasında Hazreti Hüseyin'in katledilmesi ve Ehl-i Beyt'e yaşatılan eziyetler de Müslümanları hüzünlendirmeye devam etmektedir.
Bu vesileyle İlke Haber Ajansı olarak, Hicri yılbaşını tebrik eder, İslam coğrafyasında cereyan eden İslam'a ve Müslümanlara yönelik saldırı ve zulümlerin son bulmasına ve Müslümanların yekvücut halinde küfre karşı vahdetine vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ederiz. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birleşmiş Milletler, kuruluşunun 81. yılında savaşlar, güç rekabeti ve uluslararası hukukun seçici uygulanması tartışmaları arasında tarihinin en kritik dönemlerinden birini yaşıyor. BM'nin geleceği, yalnızca Güvenlik Konseyi'nin reformuna değil, büyük güçlerin uluslararası kurallara uyup uymayacağına da bağlı.
Gazze Şeridi'nde yaklaşık 700 bin öğrenci, savaşın ağır yıkımına rağmen 2026-2027 eğitim öğretim yılına başladı. Ancak öğrencilerin dönüşü, sağlam ve güvenli okul binalarına değil, çadırlara, geçici öğrenme alanlarına ve uzaktan eğitime dayanıyor. Yaklaşık üç yıllık kesintinin oluşturduğu eğitim kaybı ise çocukların önündeki en büyük sorunlardan biri olarak öne çıkıyor.
Foreign Affairs’a göre modern savaşlarda üstünlüğü artık yalnızca gelişmiş silahlar değil; mühimmatın ne kadar hızlı yenilenebildiği, üretimin ne kadar sürdürülebildiği ve askeri başarının siyasi sonuca dönüştürülüp dönüştürülemediği belirliyor.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran savaşı sırasında Pentagon'un resmi brifingleri yerine Orta Doğu, Avrupa ve Asya'daki ABD'li komutanlardan doğrudan gizli değerlendirmeler aldı. Komutanlar, Patriot ve uzun menzilli füze stoklarının kritik seviyeye indiğini, İran'ın beklenenden daha dirençli olduğunu ve savaşın Trump yönetiminin kamuoyuna açıkladığından çok daha ağır bir tablo ortaya koyduğunu bildirdi.