Afganistan hezimetinden sonra Beyaz Saray'dan Pentagon'a yalanlama

Beyaz Saray, Pentago'nun "Afganistan'da asker bırakılmasını tavsiye ettik" açıklamasını yalanladı.
Beyaz Saray, Afganistan'da asker bırakılmasının "gerginliği tırmandıracağı" konusunda üst düzey yetkililerin oy birliğine vardığını bildirerek, konuya ilişkin daha önce yapılan açıklamaları yalanladı.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in, bugün Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde, Afganistan'dan çekilme sürecine ilişkin katıldığı oturumda, "ABD Başkanı Joe Biden'ın iddiasının aksine, kendisi ve diğer komutanların yönetime Afganistan'da 2 bin 500 asker bırakılmasını tavsiye ettiklerini ancak bunun kabul edilmediğini" söylemesi üzerine Beyaz Saray'dan açıklama geldi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Biden'ın Afganistan'dan çekilme sürecinde 19 Ağustos'ta ABC'ye verdiği röportaja atıfta bulunarak şunları kaydetti:
"Biden'ın ABC röportajında da söylediği gibi, Afganistan'daki savaşı bitirmek bizim ulusal çıkarımızaydı. Biden, bu konudaki tavsiyelerin ayrışmış olduğunu ancak üst düzey askeri danışmanların, önceki yönetimin yapmış olduğu anlaşmadan dolayı Afganistan'da 2 bin 500 asker bırakmanın gerilimi tırmandırmak anlamına geldiği konusunda oy birliğine vardığını söyledi. Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve (CENTCOM Komutanı) General McKenzie de bunu vurguladı."
Biden kendisine asker bırakılması tavsiyesi verildiğini yalanlamıştı
Biden, 19 Ağustos'taki ABC röportajında, "Üst düzey askeri danışmanlarınız geri çekilmenin zamanlaması konusunda size tavsiyede bulundu, sizden 2 bin 500 askeri orada bırakmanızı istedi, doğru mu?" sorusu üzerine, "Hayır, böyle bir şey olmadı. Bu konuda ayrışma vardı ama bu doğru değil." ifadelerini kullanmıştı.
Sunucunun, "Size askerlerin orada kalmasını istediklerini söylemediler mi?" diye tekrar sorması üzerine Biden, "Hayır ne zamanlama ne de asker kalması konusunda bize karşıt bir fikir beyan etmediler." değerlendirmesinde bulunmuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Suriye, Süveyda'da şiddetlenen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmaları sonlandırmak üzere bölgeye özel bir güç gönderileceğini açıkladı.
Siyonist rejimin ablukası altındaki Gazze'ye insani yardım götürme amacıyla yola çıkacak Özgürlük Filosu'nun yeni gemisi Hanzala, son hazırlıklarını tamamlayarak 20 Temmuz'da Gallipoli Limanı'ndan hareket edecek.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sorununa çözüm konusunda, “Güven inşa etmek adına adım adım ilerliyoruz ve Kıbrıs halkının yararına somut işler yapmak için gerekli koşulları oluşturduğumuzu düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, AB'nin yaptırımları nedeniyle son yıllarda ciddi oranda düşüş yaşanan Rusya-AB ticaret hacmine ilişkin açıklamalarda bulundu.