Nobel ödüllü Yunus, Bangladeş'in geçici hükümetine başkanlık edecek

Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus, Bangladeş'in geçici hükümetinin başına atandı.
Yerel medya, Yunus'un atanmasına ilişkin kararın, devlet başkanının Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler hareketinin liderleriyle 6 Ağustos akşamı yaptığı toplantı sonrasında alındığı bilgisini verdi.
Geçici kabinenin geri kalan üyelerinin çeşitli siyasi partilerle yapılacak istişareler sonrasında kesinleşeceğini bildirildi.
Bangladeş Devlet Başkanı , Başbakan Şeyh Hasina'nın istifa edip kaçmasının ardından geçici bir hükümet kurmak için Salı günü parlamentoyu feshetmişti.
Daha önce Yunus, Hasina'ya yönelik protestolara katılan göstericilerin ısrarıyla geçici kabineye başkanlık etmeye hazır olduğunu söylemişti. Siyasetten her zaman uzak durmasına rağmen onların güveninden etkilendiğini belirten Yunus, ülkede serbest seçimlerin düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.
84 yaşındaki Yunus, şu anda Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin davetlisi olarak özel konuk olarak Paris'te bulunuyor. Kendisi yurtdışında da tedavi görüyor. Yunus'un "en kısa sürede" Bangladeş'e dönmesi bekleniyor.
Muhammed Yunus kimdir?
Ekonomik kalkınmaya yönelik çalışmalarından dolayı 2006 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Yunus, 1983 yılında kurduğu Grameen Bankası aracılığıyla Bangladeş kırsalındaki yoksullara mikro kredi sağlamaya başlayınca uluslararası tanınırlık kazandı. Yunus kısa süre sonra kendisini, aldığı kredilere yıllık yaklaşık yüzde 20 faiz oranı ödemek zorunda olan çiftçileri mali olarak dolandırmakla suçlayan Hasina ile anlaşmazlığa düştü.
2022'de Bangladeş Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, Nobel ödüllü kişinin hayır kurumları hakkında soruşturma başlattı. Daha sonra bir Dakka mahkemesi Yunus'u ve kurduğu telekomünikasyon şirketi Grameen Telecom'un diğer 13 çalışanını çalışma fonundan fonları zimmete geçirmekle suçladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist işgalcilerin 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda can kaybı 57 bin 680’e, yaralı sayısı ise 137 bine ulaştı.
HAMAS'ın askeri kanadı olan Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde bugün ve farklı tarihlerde gerçekleştirdikleri operasyonlarla işgal askerlerini ve araçlarını etkisiz hale getirdi, bir işgal askerini esir almaya çalıştı.
Suriye'nin kuzeybatısındaki Lazkiye iline bağlı Bayırbucak bölgesinde 7 gündür devam eden orman yangını, şiddetli rüzgarın etkisiyle kontrol altına alınamıyor.
Yemen'deki Ensarullah, işgal altındaki Filistin'de yer alan Ümmü’r-Reşraş Limanı’na doğru seyreden ETERNITY C isimli gemiyi bombaladıklarını, geminin battığını duyurdu.