Sanayiciler elektrik kesintilerine çözüm istiyor
Son zamanlarda elektrik kesintileri nedeniyle sanayicinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken HAKSİAD Gaziantep Şube Başkan Yardımcısı İbrahim Yolcu, soruna köklü çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
Gaziantep’te sürekli gün içerisinde belli aralıklarla saatler süren özellikle hafta içi kar yağışı sonrasında şehrin birçok noktasında 24 saati aşan elektrik kesintisi sanayicileri olduğu gibi esnafı ve halkı da mağdur etti.
Kentin büyük bir bölümünde sık sık yaşanan elektrik kesintileri sanayi şehri olan Gaziantep’te üretim başta olmak üzere birçok alanda hayatı olumsuz yönde etkiliyor.
Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar, elektrik kesintileri nedeniyle üretime ara verirken imalat ve üretimin elektrik kesintisi nedeniyle durması sanayicileri mağdur ediyor. Her geçen gün artan elektrik kesintileri hayatı olumsuz etkilerken küçük ve orta ölçekli sanayiciler de sık sık elektrik kesintisinden dolayı şikayetçi.
Elektrik kesintilerinin adeta hayatı durdurduğuna dikkat çeken sanayiciler, kesintilerden dolayı büyük bir mağduriyet yaşadıklarını, müşterilere zamanında iş yetiştirememekten ve zarar etmekten yakındı.
Hak ve Sanayici İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Gaziantep Şube Başkan Yardımcısı İbrahim Yolcu, sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin sanayici esnafına ciddi oranda zarar verdiğini belirtti.

İbrahim Yolcu
Gaziantep gibi önemli bir sanayi şehrinin elektrik kesintilerden olumsuz etkilendiğini ifade eden Yolcu, özellikle şehir içerisinde ve küçük sanayi bölgesinde imalat yapan üyeleri tarafından yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin sürekli şikayetler aldıklarına dikkat çekti.
“Elektrik kesintileri sanayicilere zarar veriyor”
Gaziantep’in sanayi şehri olduğunu ifade eden Yolcu, “Gaziantep, Türkiye'de arak sanayisi büyük olan bir ilimizdir. Türkiye'de ihracat sıralamasında 5’nci sırada yer almaktadır. En çok ihracat yapan büyük illerimizdendir. Elektrik üretim için çok önemli... Son zamanlarda ilimizin elektrik ile ilgili büyük problemleri var. İmalat yapan ve üretici olan firmalarımızdan özellikle HAKSİAD üyelerimizden elektrik kesintileri ile ilgili şikâyetler gelmektedir. Bu konuda bir takım sıkıntılar var. Eski elektrik tesisatının değişimleri sonrasında yer altına alınan elektrik kablolarının, iş makinalarının çalışmaları sırasında zarar görmesinden dolayı üreticiler problem yaşamaya başladı.” dedi.
“Elektrik kesintilerinin önlenmesi lazım”
Elektrik kesintilerinin sanayicilere zarar verdiğini belirten Yolcu, “Elektrik olmadığı takdirde üreticiler büyük kayıp yaşar. Bugün en ufak bir işletme 40-50 personel çalıştırmaktadır. Normal bir işletmede 3-4 saatlik bir elektrik kesintisi olduğu zaman işletme sahipleri çok büyük mağduriyet yaşayacağı gibi kesinti kentin tamamına yansıyacaktır. Elektrik kesintilerinin önlenmesi ve bu tür sorunların giderilmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

“Elektrik kesintileri maddi zarara neden oluyor”
Gaziantep'te özelleşmeden sonra elektrik kesintilerinin daha sık yaşanmaya başladığına dikkat çeken Yolcu, enerji çalışmalarının Covid-19 salgını nedeniyle hafta sonlarında yapılmasını önerdi.
Yolcu, “Aslında bu dönemde bu tür problemleri konuşmamız bile yanlış. Gaziantep büyük ve sanayi anlamında öne çıkan bir şehirde kesinlikle elektrik kesintisinin olmaması lazım. Bazı üretici olan firmalarımız, örneğin PVC üreticileri elektrik gittiği zaman makinalarının içinde ürün kalıyor. 3-4 saatliğine elektrik gidiyor ama içerisindeki hammadde nedeniyle makineyi temizleme süreci 1-2 günü alıyor. Şu günlerde haftada 3-4 sefer elektrikler kesililiyor. Üreticiler de bu noktada kesinlikle çok mağdur oluyor. Bir an evvel bu soruna el atılması lazım.” diye konuştu.
6’ncı Organize Sanayi Bölgesi için çalışmaların başlatıldığı kentte elektrik kesintilerinin yaşanmasının üreticileri endişelendirdiğini belirten Yolcu, elektrik enerjisindeki ani voltaj dalgalanmalarının ve uzun süreli kesintilerin düşük voltaj gibi elektrikteki hareketlerin makinelerin bozulmasına, hammaddenin zayi olmasına, işgücü verimsizliğine ve maliyetin artmasına neden olduğuna dikkat çekti.
Bu sorunun kökten çözülmesi gerektiğini belirten Yolcu, Covid-19 salgınından dolayı birçok işlemin online olarak yapıldığını ve uzun süreli elektrik kesintilerinin üretimin yanı sıra firmaların elektronik işlemini de olumsuz etkilediğini ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
2027-2029 Dönemi Kamu Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgeye göre, tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında 2027 Yılı Kamu Yatırım Programı'na yeni proje alınmayacak, devam eden ve kısa sürede tamamlanabilecek yatırımlara öncelik verilecek.
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin 2027, 2028 ve 2029 yıllarına ilişkin bütçe tekliflerini hazırlamasına ilişkin usul ve esaslar Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni dönemde mali disiplinin korunması, verimsiz harcamaların tasfiye edilmesi ve kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması hedefleniyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların kendi ekonomilerini gerilettiğini belirterek, devlet düzeyinde “çirkin yöntemlere” başvurduklarını söyledi.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 3 Ekim'de yapılacak seçimlerde yeniden aday olduğunu belirterek, kayısı ihracatında 500 milyon dolarlık geliri bir milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.