SPK, 130 yatırım fonunun tasfiyesine ilişkin süreci başlattı
Sermaye Piyasası Kurulu, 7 portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 130 yatırım fonunun tasfiyesine ilişkin usul ve esasları belirledi. Tasfiye kapsamında fon varlıkları nakde çevrilerek yatırımcıların hesaplarına aktarılacak.
Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 17 Eylül tarihli kararı doğrultusunda tasfiye edilmesine karar verilen 130 yatırım fonu için süreç başlatıldı.
Tasfiye kapsamındaki fonların portföy saklayıcısı ve tasfiye yetkilisi olarak T. İş Bankası ve Ziraat Bankası görevlendirildi. Buna göre Tera Portföy Yönetimi AŞ'nin kurucusu olduğu fonların tasfiye işlemlerini T. İş Bankası, A1 Capital, Atlas, Bulls, Hedef, Pardus ve Pusula Portföy Yönetimi şirketlerinin kurucusu olduğu fonların işlemlerini ise Ziraat Bankası yürütecek.
Fon varlıkları nakde çevrilecek
Tasfiye sürecinde fonların portföyünde bulunan varlıklar, piyasa koşulları ve yatırımcıların menfaatleri gözetilerek nakde dönüştürülecek.
Elde edilen nakit, fon yatırımcılarının bireysel saklama hesaplarına sahip oldukları katılma payı oranında aktarılacak. Fonların malvarlığının tasfiyesinin duyuru tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor. SPK'nın uygun görmesi halinde bu süre uzatılabilecek.
Fonlarda alım-satım işlemleri durduruldu
Tasfiye kapsamındaki fonların TEFAS ve TEFAS dışındaki dağıtım kanalları üzerinden alım-satım işlemleri 17 Eylül itibarıyla kapatıldı.
Bu tarihten itibaren fon katılma paylarına ilişkin iade talimatları gerçekleştirilmeyecek. 17 Eylül ve öncesinde verilmiş ancak takası henüz tamamlanmamış işlemler ise olağan süreç içerisinde sonuçlandırılacak.
Tasfiye işlemleri kapsamında Merkezi Kayıt Kuruluşu ve bankalar, fonların pay adetleri, rehin veya haciz durumları ile gerçekleşmemiş emirlerini iki iş günü içerisinde eşleştirecek.
Fon portföyündeki menkul kıymetler ve para piyasası araçları, tasfiye yetkilisi bankaların belirleyeceği strateji doğrultusunda nakde çevrilecek.
Tasfiye süreci boyunca fonların yönetim ücretleri ile izahnamelerinde yer alan diğer gider kalemlerinin, belirlenen esaslar çerçevesinde fona tahakkuk ettirilmeye devam edeceği bildirildi.
Tasfiyeye ilişkin usul ve esaslar ile yatırımcıların haklarına yönelik uygulamalar, ilgili fonların Kamuyu Aydınlatma Platformu sayfalarında ilan edilecek. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Akaryakıt litre fiyatının 3 haneli rakamları görmesi araç sürücülerini zor durumda bıraktı. Sürücüler, peş peşe gelen zamlar nedeniyle araçlarını artık yalnızca zorunlu hallerde kullandıklarını belirtti.
Eskişehir'de 11-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimlerde 62 firmada toplam 2 bin 475 ürün kontrol edildi. Denetimler sonucunda tespit edilen aykırılıklar nedeniyle 143 bin 28 TL idari para cezası uygulandı.
Brent petroldeki düşüşün ardından motorinin litre fiyatına yarından itibaren geçerli olmak üzere 4,09 lira indirim yapılması öngörülüyor.