Gazze'de 602 bin çocuk kalıcı felç ve ciddi sakatlık tehlikesiyle karşı karşıya
Siyonist işgal rejiminin Gazze’ye yönelik ablukası, bu kez çocukların hayatını tehdit ediyor. Gazze’deki sağlık kaynaklarına göre, çocuk felci aşılarının girişinin 40 gündür engellenmesi, bölgede yaşayan 602 bin çocuğun kalıcı felç ve ciddi sakatlık riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
Sağlık uzmanları, çocuk felcini önlemek amacıyla yürütülen aşılama programının dördüncü aşamasının tamamen durduğunu, bu durumun ise halk sağlığı açısından felaket boyutunda sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor.
Sağlık yetkilileri ayrıca, Gazze'deki çocukların sadece aşı yoksunluğu değil, aynı zamanda yeterli ve dengeli beslenme ile temiz içme suyuna erişimden de mahrum kaldığını belirtiyor.
Bu koşullar, bağışıklık sistemlerini zayıflatarak onları felç virüsü başta olmak üzere çok sayıda bulaşıcı hastalığa karşı savunmasız hale getiriyor.
Uzmanlar, işgal rejiminin bu uygulamalarının, uluslararası hukuk açısından açık bir şekilde çocuk haklarının ve temel insan haklarının ihlali anlamına geldiğine dikkat çekiyor.
Sağlık otoriteleri ve insan hakları örgütleri, uluslararası kamuoyuna acil müdahale çağrısı yaparak çocukların hayati hakkı olan sağlık hizmetlerine erişimin derhal sağlanmasını talep ediyor.
Gazze’de zaten çökmüş durumda olan sağlık sisteminin, bu aşı engeliyle daha da derin bir krize sürüklendiği belirtiliyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları 70 binden fazla Filistinlinin şehadetine, 171 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Enkaz altında hâlâ ulaşılamayan binlerce kişi bulunuyor.
Siyonist rejimin işlediği zorla gömme ve toplu gömü iddialarına ilişkin CNN'in ortaya koyduğu bulgular sonrası, kayıp merkezleri acil soruşturma ve Kızılhaç'ın bölgeye intikalini talep etti.
Belde girişinin toprak setlerle kapatılması hem hasta Filistinlileri hem de işine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişiyi mağdur ederken, gece baskınları ve market–yakıt tedarikindeki kesinti krizi derinleştiriyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Halten–Beyt Umar arasındaki kırsal bölgede zeytinliklerine gitmeye çalışan Filistinli çiftçilere taşlarla saldıran Yahudi çeteler 7 kişiyi yaraladı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.