Moğolistan'da vebadan ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi
Moğolistan'ın Hovd şehrinde dağ sıçanı yediği belirtilen 42 yaşındaki bir adam, hıyarcıklı vebadan öldü.
Moğolistan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, adamın ölümünden önce 2 ölü dağ sıçanı satın aldığının tespit edildiğini kaydetti.
Yetkililer, hıyarcıklı vebanın yayılmasını önlemek için vatandaşları dağ sıçanı avlamamaya veya dağ sıçanı eti yememeye çağırdı.
Moğolistan'da dağ sıçanı avlamak yasadışı olmasına rağmen birçok kişi buna uymuyor.
Bu yılın başından bu yana, Asya ülkesinde 12 şüpheli hıyarcıklı veba vakası rapor edildi ve bunlardan 4'ü laboratuvar testleri ile onaylandı.
Temmuz ayı ortasında Moğolistan'ın batısındaki Gobi-Altay şehrinde 15 yaşındaki bir çocuk hıyarcıklı vebadan öldü.
Ülkenin Ulusal Zoonotik Hastalıklar Merkezi, 21 Moğol şehrinden 17'sinin şu anda hıyarcıklı veba riski altında olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hıyarcıklı veba, sıçan gibi yabani kemirgenler üzerinde yaşayan pireler tarafından bulaşabilen ve zamanında tedavi edilmezse 24 saatten daha kısa sürede bir yetişkini öldürebilen bakteriyel bir hastalıktır. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Karapınar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasında resmi plaka bedeli dışında 150 TL ek ücret alındığı iddiasıyla açılan davada, iki sanık hakkında görevi kötüye kullanma suçundan 5 ay hapis cezası verildi.
Konya’da yerli gazlı içeceklerin satışını yapan Cafer İrkin, boykot edilen ürünlerin yerli alternatifinin bulunduğunu belirterek, bu ürünlerin kalite açısından da boykot edilen ürünlerden daha iyi olduğunu belirtti. İlkin, bazı yerli ürünlerin 80-90 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve hâlâ üretiminin sürdüğünü söyledi.
Okul ve üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala artan trafik yoğunluğuna dikkat çeken sürücü kursu işletmecisi ve uzman sürüş eğitmeni İlhan Taşkın, sürücülerin özellikle yoğun saatlerde trafiğe çıkmamaları, yolculuklarını önceden planlamaları, dinlenerek araç kullanmaları ve araç bakımlarını ihmal etmemeleri gerektiğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında başlangıçta 200 çifte destek sağlanmasının planlandığını, daha sonra bu sayının 300’e çıkarıldığını belirtti.