Batman’da “Fıstık Çalıştayı” yapılacak

Batman’da 25 Eylül’de yapılacak ‘Fıstık Çalıştayı’nda çiftçiler uzmanlarla bir araya gelecek.
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından son yıllarda ilin güzide ürünü arasında yerini alan fıstığın tüm yönlerini değerlendirmek üzere 25 Eylül tarihinde “Fıstık Çalıştayı” yapılacak.
Fıstık işiyle uğraşan çiftçiler dalında uzman kişilerle bir araya gelerek fıstıkla ilgili merak ettikleri tüm konuları sorabilme fırsatı yakalayacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman’da son yıllarda fıstık dikim alanlarının gittikçe artmaya başladığını ifade ederek, “Bizim bakanlığımızda Türkiye’de fıstık dikim alanlarının olduğu Siirt, Batman, Adıyaman, Antep, Urfa gibi illerde her yıl düzenli olarak bir fıstık çalıştayı düzenlemektedir. Bu çalıştayda artık ülkede oluşmuş bir fıstık çalışma grubu var. Bunlar Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünde uzman kişiler, üniversitelerimizde uzman kişiler Antep Fıstık Araştırma Enstitüsündeki uzman kişiler, yetiştirici birliklerimiz, çiftçilerimiz ve diğer il müdürlüklerimizdeki uzman arkadaşların katılımıyla bir günlük bir çalışma yapılacaktır.” dedi.
“Çalıştay çiftçilerimiz için büyük bir fırsat olacak”
Kentteki fıstık işiyle uğraşan tüm çiftçileri çalıştaya davet edeceklerini belirten Kiyas, “Çalıştayda çiftçilerimizi uzmanlarla buluşturacağız. Uzman arkadaşlarımız fıstıkla ilgili sahada görülen veya çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken konularla ilgili çiftçilerimizi bilgilendirecekler. Çiftçilerimiz de sorunları, sorular varsa uzman kişilere soracaklar. Veya bazı sorunları araştırmak üzere ilgili notlar alınacak ve üzerinde çalışma yapılacaktır. Bu çalıştay çiftçilerimiz için büyük bir fırsat olacak. Bu çalıştay ile çiftçilerimiz bilgilerine bilgi katacaklardır. 25-26 Eylül tarihinde İl Kültür Müdürlüğünde programımız yapılacaktır.” diye konuştu.
“Firma ve çiftçi buluşacak”
18-21 Ekim tarihleri arasında da Batman’da otogar bitişi mevlit etkinliği alanında ikinci bir “Tarım Fuarı” yapılacağını aktaran Kiyas, “Geçen yıl ilimizde bir tarım fuarı yapılmıştı. Hem firmalarımızın hem de çiftçilerimizin katılımı çok iyi olmuştu. Şu anda gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Katılımcı firmalarla görüşmelerimizi, çiftçi davetlerimizi yapıyoruz. İnşallah bu yılda çiftçilerimiz fuarı ziyaret ederek gerekli bilgiye ve ilgili firmaya ulaşacaktır. Firmalarımız da hem kendi ürünlerini tanıtacaklar hem de çiftçilerle buluşacaklar.” ifadelerini kullandı.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, 25 çocuk için toplu sünnet töreni düzenlenerek çocuklar sünnet edildi.
Bursa'da yaşayan emekli tarih öğretmeni Tuncer Aziz Pekören, binlerce kitap ve hatıra objesiyle kentin kültürel hafızasını diri tutmaya çalışıyor. Yıllar boyunca biriktirdiği kitaplar ve tarihî eşyalarla oluşturduğu bu özel alan, sadece geçmişi sergilemekle kalmıyor; aynı zamanda kültürel bir buluşma noktası işlevi görüyor.
Gastronomi platformu TasteAtlas tarafından açıklanan "Dünyanın En İyi 100 Yemek Şehri" listesinde Gaziantep 18'inci sırada yer aldı.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yüzyıllardır sürdürülen geleneksel keçecilik (yerel adıyla qülav), unutulmaya yüz tuttu.