Çayönü Tepesi’nde 8 bin 800 yıllık madencilik işliği ortaya çıkarıldı
Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki Çayönü Tepesi’nde yürütülen kazılarda, milattan önce 6900-6800 yıllarına tarihlenen yaklaşık 5 metrekarelik bir madencilik işliği ortaya çıkarıldı. İşlikte malakitler, bakır boncuklar ve bakır nesneler ile taş döşeli çalışma alanı bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çayönü Tepesi’nde yürütülen kazılarda insanlık tarihinin erken üretim teknolojilerine ışık tutan önemli bir keşfin gün yüzüne çıkarıldığını açıkladı.
Ersoy, Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde gerçekleştirilen kazılarda, M.Ö. 6900-6800 yıllarına tarihlenen yaklaşık 5 metrekarelik bir madencilik işliğinin ortaya çıkarıldığını belirtti.
Bakır üretiminin izleri
Ortaya çıkarılan işlikte ham ve yarı işlenmiş malakitler, işlenmiş malakit örnekleri, bakır boncuklar ve bakır nesneler ile taş döşemeli bir çalışma alanı tespit edildi.
Bulguların, bölgede gerçekleştirilen üretim faaliyetlerinin niteliğine ilişkin önemli bilgiler sunduğu belirtildi.
Madencilik geleneği 2 bin yıl sürdü
Çayönü’nde bakır ve malakit kullanımına ilişkin izlerin M.Ö. 9100’lere kadar uzandığını belirten Ersoy, yeni keşfin bölgede madencilik geleneğinin yaklaşık 2 bin yıl boyunca devam ettiğini ortaya koyduğunu ifade etti.
Ersoy, uzmanlaşmış üretim faaliyetlerinin belirli çalışma alanlarında gerçekleştirildiğini belirterek, Çayönü Tepesi’nin yerleşik yaşamdan tarıma, mimariden zanaat uzmanlaşmasına uzanan büyük dönüşümlere ilişkin önemli izler taşıdığını kaydetti.
Bakan Ersoy, geçmişin izlerini bilimsel kazılarla geleceğe taşımaya devam edeceklerini ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İzmir'in tarihi kent merkezinde yer alan Smyrna Agorası'ndaki arkeolojik kazılarda, Roma döneminden günümüze kadar su taşımaya devam ettiği belirlenen yaklaşık 2 bin yıllık antik kanal dikkat çekti. Kazı ekibi, kaynağı henüz belirlenemeyen suyun izini yaklaşık 150 metre boyunca sürerken, bölgede yeni mekânlar ve duvar resimleri de ortaya çıkarıldı.
Malatya'da Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle Yeşilyurt İlçe Müftülüğü tarafından sabah namazı buluşması düzenlendi.
Depremde yıkılan Yeni Camii'nin iç bölümündeki çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirten Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, çevre düzenlemesinin ardından yapının eylül ayı içerisinde ibadete açılmasının planlandığını söyledi.