Şanlıurfa'da tarihi ören yerlerinde kazı çalışmalarının topografik haritası çıkarıldı

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, Şanlıurfa ve bölgesinde devam eden arkeolojik tarihi ören yerlerinin kazı çalışmalarının topografik haritasını çıkardı.
Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, Şanlıurfa ve bölgesinde devam eden arkeolojik tarihi ören yerlerinin kazı çalışmalarının topografik haritasını çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan tarihi araştırmalarda Harran Üniversitesi bilim adamları yer alarak bilim adına önemli çalışmalara imza atıyorlar.
Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü kazı bölgelerinde 6 Şubat depremlerinden dolayı meydana gelen yatay ve düşey kaymaları GPS sistemi yardımıyla incelediler.
Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Sayburç, Yoğunburç, Gürcütepe ve Çakmaktepe'nin yer aldığı "Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları: Taş Tepeler Projesi" çalışmalarında aktif olarak yer alan Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü/Fotogrametri Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Nizar Polat ve Arş. Gör. Yunus Kaya, tarihi ören yerlerinin topografik haritasını çıkardı.
Bu hafta çalışmaların yoğun olarak gerçekleştiği Sefertepe tarihi kazı alanlarındaki çalışmalarda depremin etkisi ve kayma oranı ortaya çıkarıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgemizde yaşanan ve yüzyılın felaketi olarak nitelenen depremler sebebiyle Sefertepe'de arkeolojik kazı alanlarını etkileyecek herhangi bir kayma oluşmadığı tespit edildi.
Ayrıca Harran Üniversitesi akademisyenleri, insansız hava araçları ile yeni kazılacak alanların fotogrametrik olarak modellenmesi ve topografik haritalarının hazırlanması çalışmalarını da gerçekleştiriyor.
Farklı kültürleriyle dünya medeniyetine ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın Neolotik Çağ'ın dünyadaki merkezi haline dönüşmüş durumda olduğunu belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, "Üniversitemiz bilim insanları, ülkemizde tarihi yerlerin gün yüzüne çıkarılması için büyük çaba sarf ediyorlar. Üniversite olarak ören yerlerinde yapılan çalışmalar sonucunda nitelikli eserlerin dünya tarihine kazandırılması adına büyük bir misyon üstlenmiş durumundayız. Birçok akademisyenimiz Şanlıurfa ve ülkemizin farklı tarihi alanlarında arkeolojik kazıların gerçekleştirilmesi çalışmalarını aktif olarak yürütüyor veya bilimsel destek sağlıyorlar. Bu başarılı çalışmalarda yer alan akademisyenlerimiz tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Meclis Genel Kurulu'nda, 112 Acil Çağrı Merkezine yönelik önemli bir düzenlemeyi içeren kanun teklifi görüşülmeye başlanacak. Teklif, asılsız çağrı ve ihbarların önlenmesine yönelik adımlar atılmasını amaçlıyor.
Şırnak Valiliği, kent merkezi ve ilçelerindeki bazı bölgelerin bugünden itibaren 15 gün süreyle geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurdu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bölgesel barış ve stratejik ortaklık gündemiyle bugün Katar’ın başkenti Doha’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bu ziyaret, şubat ayında yapılan önceki görüşmenin ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Çanakkale Boğazı ile Adalar hatlarında ulaşımı sağlayan GESTAŞ AŞ'den yapılan açıklamada, bugün gerçekleştirilmesi planlanan bazı seferlerin iptal edildiği bildirildi.