Tarihi kent Mardin’in açık hava müzesine bürünmesi için betonarme binaların yıkımı yapılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mardin Büyükşehir Belediyesi destekleri, Kent Destekli Daire Başkanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda Mardin’in tarihi görünümünü ve kültürel yapısını bozan, sit alanı içerisinde bulunan betonarme yapıların yıkımı gerçekleşiyor.
Adeta çık hava müzesini andıran Mardin’in tarihi taş yapıları ile yüzyıllardan beridir ayakta kalan, içerisinde barındırdığı kültürel yapıyı dar taş sokaklarında yansıtan, tarihi miras olarak günümüze kadar gelen bu tarihi dokuyu gelecek nesillere daha görünür bir şekilde aktarmak adına tarihi yapıları gölgeleyen betonarme binalar bir bir kaldırılıyor.
Mardin’in açık hava müzesine dönüşmesi amacıyla, tarihi silueti bozan betonarme yapılar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mardin Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yıkılıyor. 240 yapı için alınan yıkım kararı kapsamında, Ulu Cami çevresindeki betonarme eklentilerin yıkımı başlatıldı.
Yapılan yıkın çalışmaları hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Sekreter Yardımcısı Şahin Arpağ, “Malumu olduğu üzere koruma amaçlı uygulama imar planı içerisinde daha önce kültür varlıklarını koruma kurulunun aldığı kararlar ve belediye encümeninin aldığı kararlar doğrultusunda 240 bina için yıkım kararı alınmıştı. Geçmiş dönemde 49 yapı, 192 bağımsız bölümün yıkımını gerçekleştirdik. Bugün de burada Ulu Cami minarenin görüntüsünü engelleyen ve Mardin’den uzaktan çekilen bütün fotoğraflarda kötü görünen Ulu Cami Mahallesi, 418 ada 3 ve 2 no’lu parsellerde bulunan eklentilerin yıkımı için buradayız. Bugün yıkımına başladık. Mevcut çıkacağımız yapı 2 katı tescilli bir kültür varlığı sonradan üzerine 2 kat daha niteliksiz betonarme eklenti yapılmış. Biz bugün bu üçüncü ve dördüncü katın yıkımını gerçekleştiriyoruz. Toplamda 175 metrekare betonarme eklenti yıkılacak.” ifadelerini aktardı.
“240 tespitli yapının dışında takriben bin yapı daha yıkılacak”
Daha da yıkılacak bina sayısı hakkında bilgi veren Arpağ, “Mardin, malum bir açık hava müzesi olma yolunda bu projeyle birlikte önemli bir şekilde ilerliyor. Açık hava müzesi söylemine uygun bir şekilde belediye, Kent Destekli Daire Başkanlığı olarak betonarme eklentilerin yıkılması projesi başta olmak üzere birinci caddenin yayalaştırılması ve tarihi çarşıların canlandırılması, tarihi çeşmelerin ibadethanelerin restorasyonu sürecine hızlı bir şekilde başladık. Amacımız burada gerçekten bu şehrin kötü görünen betonarme eklentileri yıkmaktır. Tahminimiz bu 240 tespitli yapının dışında takriben bin yapı daha var. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve belediyemizin destekleri ve katkılarıyla bu işi sürdürmeye kararlıyız. Özellikle Ulu Cami minaresi ve kubbesini engelleyen bu yapının son 2 katını temizliyoruz. Çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Bundan sonraki çalışmalarımızda da tarihi çeşmeler olsun ibadethanelerimiz olsun tarihi çarşıların canlandırılması olsun bu konuda Kent Estetiği Daire Başkanlığımız hızlı bir şekilde çalışmalarına devam edecektir.” şeklinde konuştu.
“Anılarımız yıkılsa da Mardin kentimiz için değer”
Yıkılan binanın sahibi Ahmet Sincar, “Çocukluğum buralarda geçti. Yıkılan bina 45-50 yıla dayanan bir binaydı. Tarihi Mardin manzarası ve hemen yanı başında duran Ulu Cami’nin görüntüsünü bozduğu için belediyeyle görüştükten sonra yıkım işlemleri başlatıldı. Binanın yıkılmasına üzülsek de Mardin’in manzarasına yaz-kış bir görüntünün de çıkmasından dolayı mutluluğumuzu dile getiriyoruz. Aynı şekilde Mardin Kalesi daha güzel bir şekilde görünecek. Anılarımız yıkılsa da Mardin kentimiz için değer.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birçok yazar ve yayınevi standının bulunduğu fuar, Merinos AKKM'de 20 Nisan tarihine kadar kitapseverleri ağırlayacak.
Adana Sivil İnsiyatif Meclisi (ASİM) Başkanı Mahmut Eraslan, Adana'daki festival ve etkinliklerin toplumsal değerlere ters düştüğünü, özellikle Gazze’de yaşanan olaylar sırasında böyle etkinliklerin yapılmasının doğru olmadığını belirtti.
Peygamber Sevdalıları tarafından "O'nu Oku O'nu Yaşa" temasıyla düzenlenen Siyer Yarışması'nda Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde dereceye girenler ödüllendirildi.