Aşırı yağışlar bağ budama işini erteledi

Üzümüyle meşhur Batman’ın Gercüş ilçesinde bağlardaki budama ve bakım çalışmaları aşırı yağışlardan dolayı yaklaşık bir ay ertelendi.
Üzüm bağlarını budama ve bakım işini şubat ayının sonunda yapması gereken Gercüşlü çiftçiler, aşırı yağışlardan dolayı bu işlemi ertelemek zorunda kaldı.
Bağ budama mesaisine nisanın sonunda başlamak zorunda kalan çiftçiler, bu durumun bağlara zarar verebileceğine dikkat çekti.
Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Seyithan Öner, bağlarda budama yapılmadığı takdirde hem verimin düşeceğini hem de "omça" olarak bilinen bağ kütüğünün ömrünün kısalacağını belirtti.
Geç de olsa budamaya başladıklarını söyleyen Öner, "Normalde mart başı veya martın ikinci haftasında budama yapılır. Ancak bu sene yağışların fazla etkili olması ve arazilerin çalışmaya uygun olmaması budama işini geciktirdi." dedi.
"Bu sene biraz daha hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalacağız"
Öner, "Bağlar şu anda yapraklarını açmış ve omçalar suyunu akıtmaya başlamış. Normalde biz budamadan hemen sonra bordo bulamayı yapıyorduk. Ama şu anda bağlar açtığından dolayı biz o ilaçlamayı yapamıyoruz. Bu ilacı yapamadığımızdan dolayı da omçalar hastalıklara karşı biraz daha dayanıksız olacak. Bu sene biraz daha hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalacağız. Şu anda istediğimiz bir durum değil ama yapacak bir şey yok. Budama yapılmayabilirdi ama yapılmasaydı verimde kalite düşüklüğü olacaktı. Omçalar çok yüklendiği için bir sonraki sene gelişmesi daha az olacaktı. Yavaş yavaş omçalar zarar görmeye başlayacaktı. Zararın neresinden dönersek kardır mantığıyla budamaya başladık." ifadelerini kullandı.
Ahmet Soyvural isimli çiftçi de aşırı yağışlardan dolayı budama işlerini ertelemek zorunda kaldıklarını yineleyerek, "Üzüm asmasının yaprakları açılmış. Budama yapılması zararlıdır ama yapmasak seneye daha büyük zararlar verir. Zamanından önce de yaptığımız zaman dona karşı yine zararlı oluyor. Don korkusundan erkenden yapamıyoruz." şeklinde konuştu.
Çiftçilerden Hasan Aras da böylesi bir duruma 45 yıldır ilk defa karşılaştıklarını, bazı çiftçilerin de geç olacağı korkusuyla yağan yağmur altında çizmeleriyle bağ budamayı gerçekleştirdiğini aktardı. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir, hava sıcaklıkların normallerin üstünde seyretmesiyle olası güneş çarpmaları ile ilgili olarak, “40 derecenin üzerinde bir vücut ısısı, bazı hasta gruplarda ciddi anlamda bir mortalite oranı vardır. Yüzde 10 ila 15 oranında ölüm riski vardır.” dedi.
Gaziantep Buğday Tanesi Protez Ortez Merkezi, amputasyon sonrası bakım ve protez hizmetleriyle depremde engelli duruma gelen bireylerin hayata tutunmalarına destek oluyor.
Bebeklerin büyüme yolculuklarında en önemli dönüm noktalarından biri de diş çıkarma süreci ve bu dönem, hem bebekler hem de ebeveynler için bazen zorlayıcı olabiliyor.
Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde Aranan Şahıslar Büro Amirliği, Asayiş ve İstihbarat Şube Müdürlükleri ekiplerince; haklarında çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis ve para cezaları bulunan iki şahıs yakalandı.