Doç. Dr. Şenormancı: Bipolar bozuklukta doğru tanı ve tedaviyle sağlıklı bir yaşam mümkün

Bipolar bozukluğu olan bireylerin doğru tanı ve tedaviyle sağlıklı bir hayat sürdürebileceğine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Güliz Şenormancı, "Burada önemli olan hastalığa karşı bilgilendirmeyi arttırarak ayrımcılığı, damgalanmayı ve dışlanmışlığı azaltmaktır" dedi.
Dünya Bipolar Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Güliz Şenormancı, hastalara karşı ayrımcılığı ve damgalamayı azaltmak için hastalık hakkında doğru bilgilendirmenin önemine dikkat çekti.
Depresif dönemlerin hastalar için oldukça ıstırap verici olabildiğini vurgulayan Şenormancı, "Konsantrasyon bozuklukları, iştah değişiklikleri, ilgi ve keyif veren aktivitelerde azalma, hayattan zevk alamama, özellikle ağır vakalarda intihar riskiyle devam edebilen bir dönemdir. Manik dönem ise konuşma miktarında artma, hareketlilik, enerji artışı ve bu enerji artışıyla risk alıcı davranışların da artarak gittiği bir dönemdir." dedi.
"Ara dönemlerde sağlıklı bir hayat yaşayabilir"
Doğru tanı ve tedavinin önemi üzerinde duran Şenormancı, "Doğru bir şekilde tanı konulduğu ve iyi bir şekilde tedavi edildiği sürece hastalık dönemleri geçtikten sonra bu hastalığa hiç sahip olmayan bir bireyle aynı işlevsellik düzeyine dönebilir ve ara dönemlerde gayet sağlıklı bir hayat yaşayabilir. Burada önemli olan hastalığa karşı bilgilendirmeyi arttırarak ayrımcılığı, damgalanmayı ve dışlanmışlığı azaltmaktır" şeklinde konuştu.
Bipolar bozukluğu olduğu düşünülen herhangi birinin bir psikiyatri uzmanı tarafından mutlaka tanı konulması gerektiğinin altını çizen Şenormancı, "Tanı konulduktan ve tedavi başladıktan sonra mutlaka ara dönemlerde hastalık atakları olmasa bile sürdürüm tedavisi ile desteklenmesi gerekiyor. Tabi ki psikososyal destekle tedavinin tamamlanması gerekiyor." diye belirtti.
Psikososyal destek için psikiyatri poliklinikleri dışında Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplum ruh sağlığı merkezlerinin (TRSM) olduğunu dile getiren Şenormancı, "Özellikle bipolar bozukluk gibi kronik hastalığı bulunan hastaları oldukça destekleyen, tedavi eden merkezlerimiz var. Bunun dışında doğru tedaviye başlandığı sürece sürdürüm tedavisi için aile sağlığı merkezleri ve sağlıklı hayat merkezleri de hastalarımıza destek olabilir." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir, hava sıcaklıkların normallerin üstünde seyretmesiyle olası güneş çarpmaları ile ilgili olarak, “40 derecenin üzerinde bir vücut ısısı, bazı hasta gruplarda ciddi anlamda bir mortalite oranı vardır. Yüzde 10 ila 15 oranında ölüm riski vardır.” dedi.
Gaziantep Buğday Tanesi Protez Ortez Merkezi, amputasyon sonrası bakım ve protez hizmetleriyle depremde engelli duruma gelen bireylerin hayata tutunmalarına destek oluyor.
Bebeklerin büyüme yolculuklarında en önemli dönüm noktalarından biri de diş çıkarma süreci ve bu dönem, hem bebekler hem de ebeveynler için bazen zorlayıcı olabiliyor.
Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde Aranan Şahıslar Büro Amirliği, Asayiş ve İstihbarat Şube Müdürlükleri ekiplerince; haklarında çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis ve para cezaları bulunan iki şahıs yakalandı.