Güneş gözlüğü kullanımına dikkat

Birçok kişinin gelişigüzel güneş gözlüğü takmaya başladığını kaydeden optisyenler, bunların bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Gözlük kullanımıyla ilgili tavsiyelerde bulunarak, sahte gözlüklere dikkat çeken optisyenler, sertifikalı ve belgeli gözlük alınması gerektiğini belirtiyor.
Güneş gözlüğünün yaz mevsiminde gözleri zararlı ışınlara karşı koruduğunu bildiren optisyenler, işportacılardan alınan gözlüklerin, gözlere faydadan çok zarar verdiğine dikkati çekti.
Batman'da optisyenlik yapan Ekrem Kaya, "Güneş gözlükleri kullanımı bölgemizde pek yaygın değil ama güneş gözlükleri özellikle güneşin zararlı ışınlarını engellemek için mutlaka kullanılması gereken bir gözlük çeşididir. Özellikle bölgemiz şartları dikkate alındığında güneşin çok yakıcı olduğu dönemlerde ve yaz aylarında mutlaka güneş gözlüğü kullanılması gerekir. Tabi, kullanılırken bilinçli bir şekilde kullanılması gerekiyor. İşportacılardan alınan 15-20 liralık gözlükler fayda yerine bize zarar verir. Bundan dolayı gözlük alımında ilk olarak dikkat edilmesi gereken, sertifikalı güneş gözlüklerinin alınmasıdır. Gözlüklerin seçiminde bazı kriterler var. Mesela gözlüğün camı mutlaka sertifikalı olmalıdır. Gözlüğün pahalı olması şart değil ama mutlaka ultraviyole (UV) 400 sertifikası olması gerekiyor. Onun dışında ekstra özellikleri de olabilir. Polarize camlar biraz daha faydalıdır. Yansımaları da kestiği için gözümüz daha rahat eder." dedi.
Gözlük kullanan kişilere uyarılarda bulunan Kaya, "Güneş gözlükleri ışığı bloke etme sistemi UV 200, UV 400 ve UV 600 şeklinde değişiyor. Bir güneş gözlüğünün fayda sağlayabilmesi için mutlaka en az UV 400 olması gerekir. Güneş gözlüğü aldığınızda 'CE' yazısı varsa bu, rahatlıkla alabileceğiniz bir gözlüktür. Avrupa startlarına uyumludur. Güneş gözlüğü almakla iş bitmiyor. Bir de bunun korunması ve muhafaza edilmesi gerekiyor. Korunması ve muhafazası konusunda da dikkat edilmesi gereken en önemli şey, gözlüğün camları yüzeye temas edecek şekilde bırakılmamalıdır. Temizlik yaparken üzerindeki tozlar ıslatılarak ya da nemlendirilerek alınmalıdır. Bunun dışında eğer kullanmayacaksak kutusunda veya çantasında muhafaza edersek daha uzun ve sağlıklı bir şekilde kulanmış oluruz." şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.