Siirt’te havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar, vücuda birçok faydası olan kelle, paça, ciğer, yürek, böbrek ve işkembe gibi sakatata yöneldi.
Et ürünlerine göre oldukça uygun fiyatlarıyla dikkati çeken ve son dönemde bazı uzmanların sağlık için tüketilmesini önerdiği sakatat büyük bir rağbet görüyor.
Siirt’te özellikle kış aylarında vatandaşların tercih ettiği sakatat, zengin vitamin ve mineral içeriği dolayısıyla "doğal vitamin deposu" olarak da tanımlanıyor. Kentin Tarihi Helvacılar Çarşısı olarak bilinen çarşı sokaklarındaki kasaplarda özenle hazırlanan kelle, paça, ciğer, yürek, böbrek ve işkembe gibi sakatatlar müşterileri cezbediyor.
Kış ayını gelmesiyle birlikte sakatat ürünlerine büyük bir talep var
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bir besin olarak bilindiğini ve halk tarafından da büyük bir rağbet gördüğünü aktaran Sabri Dayan, “Kış ayının gelmesiyle birlikte kelle, işkembe, böbrek, ciğer olsun sakatat ürünlerine büyük bir talep var. Şu anda talebi karşılamakta zorlanıyoruz ve satışlarımız çok iyi.” şeklinde konuştu.
Uzmanlar da sakatat tüketmeyi öneriyor, halkımızda rağbet gösteriyor
Siirt halkının kültüründe sakatat tüketmenin zaten var olduğunu ve kış mevsiminin de gelmesiyle satışların arttığını ifade eden Dayan, “Uzmanlar da sakatat tüketmeyi öneriyor, halkımız da rağbet gösteriyor. Fiyatlar da çok uygun. İşkembe ve bumbar 12,5 TL.. Geçen seneye oranla fiyatlar artmadı. Bizler de zam yapmadık. Allah’a şükürler olsun kasaplar da zam yapmadı. Yeter ki millet yesin.” diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.