Muzun kemiklere faydası var mı?

Vitamin ve doğal şekerler gibi besleyici bileşenler açısından zengin olan muzun insanın kemiklerine de oldukça faydalı bir meyve.
Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
"Muz, muz ağacının (Musa türü) meyvesidir ve dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir. Muz, yumuşak, kabuğu soyulabilen ve tatlı bir meyve olarak bilinir. Genellikle sarı renkte olan muz, olgunlaştıkça sarıdan kahverengiye doğru renk değişimi gösterebilir.
Muz, genellikle tek bir sapın üzerinde sıralanmış bir dizi küçük dilimli meyve olarak satılır. Her dilim, içinde küçük siyah tohumlar bulunan kremsi bir iç kısma sahiptir. Genellikle muz, taze olarak tüketilir ancak aynı zamanda tatlılar, smoothie'ler, ekmekler ve diğer yiyeceklerde de kullanılır.
Muz, potasyum, C vitamini, B6 vitamini, lif ve doğal şekerler gibi besleyici bileşenler açısından zengindir. Bu meyve, enerji sağlar ve sindirimi destekler. Aynı zamanda potasyum içeriği ile kan basıncını düzenlemeye ve kas fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olabilir. Lif içeriği sindirim sağlığını iyileştirir ve tokluk hissi verir.
Muzun sağlık yararları arasında enerji sağlama, sindirim sistemine destek olma, kan basıncını dengeleme, sağlıklı bir cilt için fayda sağlama gibi etkileri bulunur. Ayrıca, içerdiği besin değerleri nedeniyle sporcular tarafından egzersiz öncesi veya sonrasında tercih edilen bir enerji kaynağı olarak da kullanılabilir.
Muz, potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Potasyum, vücuttaki mineral yoğunluğunu korumak için önemlidir ve kemik sağlığını destekleyebilir. Yeterli potasyum alımı, kemiklerin gücünü ve yoğunluğunu artırabilir. Muz, magnezyum açısından da önemli bir kaynaktır. Magnezyum, kemiklerin yapısal bileşenlerinden biridir ve kemik mineral yoğunluğunun korunmasına yardımcı olabilir. Muzda bulunan C vitamini, kemiklerin sağlığını destekleyebilir. C vitamini, kolajen üretimini destekler ve kemik dokusunun sağlamlığını artırabilir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.