Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

Ramazan'da doğru beslenme noktasında önerilerde bulunan diyetisyen Deniz Tamar, yeterli ve düzenli beslenmenin önemine değindi.
Ramazan ayını sağlıklı ve kilo almadan geçirmek isteyenler için altın önerilerde bulunan Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli diyetisyen Deniz Tamar, Ramazanda doğru beslenmenin püf noktalarına değindi.
Tamar, Ramazan ayında oruç tutan herkesin beslenme rutini de değiştiğini bu ayda vücut sağlığını korumak için iftar ve sahurda dengeli beslenmenin ve su tüketiminin önemsenmesi gerektiğini dile getirdi.
“Sahurda su içimi çok önemlidir”
Ramazan ayında oruç tutarken öğün dengesini sağlayarak yeterli ve düzenli beslenmenin önemini vurgulayan Tamar, “Öncelikle, en çok ihmal edilen öğün genellikle sahurdur. Sahura kalkmak, gün içinde tok kalmanızı sağlayacak, sıvı kaybı, yorgunluk ve konsantrasyon gibi etkilerden etkilenmemizi en aza indireceğinden, sahur yapmayı mutlaka öneriyorum. Sahurda ağır yemekler, hamur işi ürünleri ve kızartmalar mideyi rahatsız ediyor. Bundan uzak durulmalıdır. Protein açısından zengin olan süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi yiyecekleri tüketmek, tok kalmanızı sağlar. Yanına mutlaka tam aralıklı ekmek eklenmelidir. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek aşırı baharatlı ve tuzlu gıdalardan, özellikle işlenmiş et ürünleri olan sucuk, sosis, salam gibi gıdalardan uzak durmalıyız. Sahurda su içimi çok önemlidir. Bol su içip aşırı kahve ve çay tüketiminden uzak durulmalıdır.” dedi.
“Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika kadar mola verilmeli”
İftarda hazırlanan yiyeceklerin ve tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Tamar, “İftarda kan şekeri düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği oluşmaktadır. Bunun önüne geçmek için öncelikle bir bardak su ile orucumuzu açıp, bir kepçe kadar çorba içilmelidir. Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika kadar mola verilmelidir. Ana yemeği yavaş ve çiğneyerek tüketmek, mide rahatsızlığı, sindirim ve hazımsızlık sorunları yaşanmasının önüne geçecektir. Ana yemeklerde kuru baklagil, et, tavuk, sebze yemekleri arasında gün gün dönüşüm yapılması doğru olacaktır. Lif alımını artırmak için salata ve tam tahıllı ekmeği sofranızda bulundurmayı unutmayın.” şeklinde konuştu.
İftar sonrası şeker ihtiyacını şerbetli, ağır tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyvelerle giderilmesi gerektiğini ifade eden Tamar, iftar ve sahur arasında ortalama 10-12 bardak su tüketimi yaparak, sindirime yardımcı olması açısından iftardan bir saat sonra yarım saatlik yürüyüşler yapılmasını önerdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.