Ağız ve diş sağlığının, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası kabul edildiğini ve sağlıklı bir ağızın sağlıklı vücudun göstergesi durumunda olduğunu söyleyen uzmanlar, ağız ve diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi için erken teşhis ve tedavinin büyük önem taşıdığını belirttiler.
Oral diagnozun, ağız, diş ve çevre dokuların incelenmesi ve hastalıkların belirlenmesi süreci olduğunu söyleyen Diş hekimi Bülent Cansabuncu, "Bu süreçte diş hekimleri, hastaların şikayetlerini dinler, detaylı bir ağız muayenesi yapar ve gerekli durumlarda röntgen gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanır. Oral diagnoz sayesinde, çürükler, diş eti hastalıkları, ağız kanserleri ve diğer ağız içi sağlık sorunları erken dönemde tespit edilebilir. Bu işbirliği, multidisipliner bir yaklaşımı mümkün kılmakta ve hastalarımızın en iyi şekilde tedavi edilmesini sağlamaktadır." şeklinde konuştu.
"Ağız ve diş sağlığı düzenli kontrol gerektirir"
Oral diagnozun erken müdahale, maliyet tasarrufu ve komplikasyonların önlenmesi yönüyle de büyük önem taşıdığını dile getiren Cansabuncu, "Oral diagnozun önemi konusunda toplumsal farkındalığın artırılması gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığının düzenli olarak kontrol edilmesi, olası sağlık sorunlarının erken dönemde tespit edilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, diş hekimleri ve sağlık kuruluşları, halka yönelik bilgilendirme kampanyaları düzenlemeli ve düzenli diş muayenesinin önemi vurgulanmalıdır. Koruyucu diş hekimliği, diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesi için yapılan çalışmaları kapsar. Bu alanda yapılan uygulamalar, ağız hijyeninin sağlanması, düzenli diş hekimi kontrolleri, flor uygulamaları, fissür örtücü tedaviler ve beslenme tavsiyelerini içerir. Koruyucu diş hekimliği, hastalıkların oluşmadan önlenmesini amaçlayarak, bireylerin ağız ve diş sağlığını uzun vadede korumalarına yardımcı olur. Bu, hem hastaların yaşam kalitesini artırır hem de tedavi maliyetlerini düşürür." dedi.
"Diş sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biridir"
Cansabuncu, "Ağız ve diş sağlığında oral diagnoz, genel sağlığımızın korunmasında ve geliştirilmesinde kilit bir rol oynamaktadır. Uzman hekimler tarafından yapılan konsültasyonlar sayesinde, hastalarımız için en doğru teşhis ve tedavi planlaması yapılmakta ve sağlık sorunlarının önüne geçilmektedir. Herkesin düzenli olarak diş muayenesine gitmesi ve ağız sağlığına özen göstermesi, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biridir." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çağımızın önemli bir sorunu olan besin alerjisi son yıllarda çocuklarda daha yaygın görülüyor. Yapılan araştırmalar; çocuklarda besin alerjisinin son 20 yıl içinde 2-3 kat arttığını gösteriyor.
Ergoterapinin, çocukların günlük yaşam becerilerinde bağımsızlık kazanmasını, motor ve sosyal becerilerini geliştirmesini hedefleyen önemli bir destek alanı olduğunu belirten Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, ergoterapinin yalnızca nörogelişimsel bozukluklar yaşayan değil, tüm çocuklar için uygun olduğunu söyledi.
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Atakan, yarıyıl tatiline yaklaşırken çocukları ekrandan uzaklaştırmak için ailelere uyarılarda bulundu.
Duygusal hijyenin insanların ruhsal olarak hasta olmaması için geliştirilen bir kavram olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Fiziksel sağlığımız için gösterdiğimiz özeni duygusal sağlığımız, psikolojik sağlığımız için gösteremiyoruz.” dedi.