SAĞ-ÇEV Başkanı Güneş: “Batman’da PET çekimi eksikliği ivedilikle giderilmeli”
Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, gelişmiş onkolojik görüntüleme yöntemi olan Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) cihazının Batman’da olmamasının büyük eksiklik olduğunu belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
Kanser vakalarının kentte ciddi anlamda bir artış gösterdiğini belirten Güneş, hastaların tedavi sürecinde kullanılan Pozitron Emisyon Tomografisi’nin nüfusu 600 bini aşan Batman gibi bir ilde olmamasının büyük mağduriyet oluşturduğunu söyledi.
İldeki sağlık kuruluşlarında PET-CT cihazının bulunmaması nedeniyle kanser hastalarının en yakın şehir olan Diyarbakır’a gitmek zorunda kaldığını ifade eden Güneş, bunun hastalar için mağduriyetin yanında büyük sağlık sıkıntısı oluşturduğuna dikkat çekti.
PET Çekimi eksikliğinin bir an önce giderilmesi gerektiğini dile getiren Güneş, Sağlık Bakanlığının hastaların sesine kulak vermesi gerektiğini ifade etti.
Güneş, “PET-CT, pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografinin birleşiminden oluşan bir görüntüleme cihazıdır. Vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3 boyutlu görüntüsünü verir. Onkoloji (kanser) alanında tümörün saptanması, tümör yayılım derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlanması, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğunu belirleme amacıyla PET-CT kullanılıyor.” dedi.
“Hastaların hayatı tehlikeye atılmaktadır”
PET-CT cihazının Batman’da olmamasının hastaların hayatını büyük oranda etkilediğini vurgulayan Güneş, “Veryansın ettiğimiz konu şudur ki, erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığın da, böylesi önemli bir cihazın ilimiz olan yoğun nüfuslu Batman'da bulunmayışıdır. Erken tanı ile tedavi süreci de hızlanırken Batman'da bulunan onkoloji hastaları maalesef PET-CT bulunduran en yakın şehir olan Diyarbakır'a gitmektedir. Kaybedilen zaman, yorgunluktan ötürü hem tanı hem tedavi süreci uzamakta, hastaların hayatı kanserden daha fazla tehlikeye atılmaktadır.”
“Hem hasta hem de aileler kötü etkilenmekte”
Yetkililere çağrıda bulunan Güneş, konuşmasına şöyle devam etti: “Ayrıca maddi sıkıntı çeken hastalarının bu evrede farklı bir şehre sürekli gidip gelmesi aileleri zor durumda bıraktığı gibi hastayı da psikolojik olarak kötü etkilemektedir. Çevre iller olan Siirt, Bitlis, Şırnak ve ilçelerindeki hastaların da tedavi için geldikleri şehrimizde, hasta sayısı daha da fazla olmasına rağmen hâlâ cihaza erişim sağlayamamak, Batman için önemli bir eksiktir. Bakanlığımızın bu çağrımıza kulak vermelerini ve bu mağduriyetin hastaları daha da fazla kötü etkilemeden giderilmesini istemekteyiz.”(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gülce Ermutlu, bahar ve yaz aylarında havada artan polen, toz ve nem oranının "bahar nezlesi"ni tetiklediğine dikkat çekerek, bu dönemde bağışıklık sisteminin de zayıflayabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
SMA Tip 3 hastası oğlunun yürüme, konuşma ve yeme içme yetilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Elif-Ercan Çoban çifti "8 yaşındaki bir çocuk koşup oynayacağı yerde arkadaşlarını izliyor. Lütfen Halil İbrahim'in sesini duyun." diyerek destek çağrısında bulundu.
Parkinson hastalığının genellikle 50-55 yaşlarında ortaya çıktığını ve yalnızca yaşlılıkla açıklanamayan bir artış gösterdiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, özellikle tarım ilaçlarına maruz kalma, kuyu suyu kullanımı ve kırsal yaşam gibi çevresel faktörlerin hastalık riskini artırabileceğini söyledi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle Mardin’de bisiklet satış ve tamir hizmetlerinde yoğunluk yaşanıyor. Sektör temsilcileri, özellikle çocuk bisikletlerine ilginin arttığını belirtirken, güvenli sürüş için koruyucu ekipman kullanımının önemine dikkat çekti.