Bingöl Üniversitesi'nden 6 akademisyen "Dünyanın en etkili bilim insanı" arasına girdi

Tarım ve havza alanında pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesi'nden, "Dünyanın en etkili bilim insanları" listesine 6 üye seçildi.
ABD Stanford Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde, ABD ve Hollandalı bilim insanları tarafından yürütülen çalışma sonucunda 4 Ekim 2023 Çarşamba günü yayınlanan "Dünyanın en etkili bilim insanları" listesi açıklandı.
Detaylı kriterlere göre sıralanan listede, "yıllık etki" kategorisinde toplam 210 bin 198 bilim insanı dünyada yüzde 2'lik dilim içerisinde sıralandı. Dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listeye Türkiye'den toplam 1403 bilim insanı dâhil olurken, Bingöl Üniversitesi'nden 6 akademisyen sıralamaya girdi.
Konuyla ilgili Bingöl Üniversitesinden yapılan açıklamada, "Rapora göre, dünya genelinde en yüksek etki yaratan bilim insanlarından oluşan listede; üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veysel Turan, Türkiye'nin en etkin 40. bilim insanı olurken, ülkemizdeki Ziraat Fakültelerinde görev yapan tüm öğretim elemanları arasında 1. sırada yer aldı. Ayrıca, Türkiye'nin etkili bilim insanları arasında üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ramazan Solmaz 136., Doç. Dr. Feride Akman 1143., Doç. Dr. Ferdi Akman 1196., Doç. Dr. Şenol Çelik 1225., Prof. Dr. Cemil Aydoğan 1272. sırada yer aldı." ifadelerine yer verildi.
"Son dönemde niteliğe yönelik atmış olduğumuz adımlar meyvelerini vermeye başladı"
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Üniversitemizin son dönemde niteliğe yönelik atmış olduğu adımlar meyvelerini vermeye başladı. Öğretim üyelerimizin nitelikli yayın sayılarının artması bizleri memnun etmiştir. İlerleyen dönemlerde bu sayıların artması için daha fazla çaba göstermeliyiz. Sıralamaya giren akademisyenlerimizi tebrik ediyorum." dedi.
Açıklamada, "Elsevier ve Stanford Üniversitesi'nden bilim insanlarının her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı son liste geçtiğimiz günlerde bilimsel, teknik ve tıbbi içerik konusunda uzmanlaşmış Hollanda merkezli yayıncılık şirketi olan Elsevier tarafından yayımlandı. Listenin oluşturulmasında; nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi uluslararası ölçütler kullanıldı." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye'nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacağız. Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz." dedi.
İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edilerek trafikte yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türksat 6A Projesi'nde elde ettiğimiz kazanımlardan üst düzeyde yararlanacağımız Türksat 7A ile yüksek çözünürlüklü gözlem gerçekleştirecek yeni nesil takım uydularımız İmece-2 ve İmece-3 ile uzayda iddiamızı güçlendireceğiz." dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile bitkilerin, serinletme etkileri belirlenecek. Ülke çapında da faydalanılabilecek çalışma ile şehre hangi bitki türünün serinlik getirdiği, hangi materyalin ise sıcaklığı artırdığı ortaya konacak.