Köyünde kurduğu serayla işsiz gençlere umut oldu
Şırnak'ın Silopi ilçesinde 13 dönümlük arazisine sera kuran Serdar Soysal, işsiz gençlere iş imkânı sağlıyor.
Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Özgen köyünde yaşayan Serdar Soysal, devletten aldığı destekle 13 dönüm alana kurduğu serada, mevsimlik işçi olarak çeşitli bölgelere gitmek zorunda kalanlara iş imkânı sağlıyor.
600 dönüm arazisi olan Soysal, kurduğu l3 dönümlük seranın haricinde, 250 dönümünde zeytin, 80 dönümünde fıstık yetiştirirken, 10 dönümünde de kayısı ve nar yetiştiriyor.
13 dönümlük serasıyla işsiz gençlere ekmek kapsı olan Soysal, 6 ayda elde ettiği 320 ton domatesi kent merkezi ve ilçeler olmak üzere Mardin, Siirt ve Batman'a kadar pazarladıklarını ifade etti.
Devletten aldığı tarımsal desteklerle bölge ekonomisine katkıda bulunan Soysal, devletin verdiği desteğin yetersiz olduğunu ifade ederek, ülke ekonomisi ve bölge istihdamı için desteklemelerin daha çok ve sık olması gerektiğini belirtti.
Seralarda yetişen ürünün hormon kullanılmadan döllenmesini gerçekleştiren Bombus arılarını kullandıklarını belirten Soysal, doğanın dengesini bozmadan organik ve sağlıklı ürünler yetiştirdiklerini sözlerine ekledi.
Son olarak Soysal,"Seramızla insanlara bir faydamız dokunuyor. En azından gençler artık batının çeşitli illerinde çalışmak zorunda kalmıyor. Kendi köyü veya ilçesinde evine ekmek götürebiliyor. Keşke daha çok istihdam alanları oluşturulsa ve ailelerimiz göç etmek zorunda kalmasa." dedi.
2014 yılından itibaren şoförlüğü bırakıp çiftçiliğe atılan sera yöneticisi Abit Dağ, Şırnak ili ve ilçelerinin Habur Sınır Kapısı'ndan ibaret olmadığını vurgulayarak, gençlere çiftçiliği tavsiye etti.
Üniversite öğrencisi Osman Kocaman ise köyünde çalışma imkânı yakaladığı için mutlu olduğunu dile getirerek, "Ailemden uzak, batı illerinde çalışacağımıza, köyümüzde kurulan serada çalışıp kazanıyoruz. Bu bize çok güzel bir ortam oldu." diye konuştu (Ahmet Uçar-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ticaret Bakanlığı, fındık piyasasındaki işlemlerin ve piyasa koşullarının incelenmesi amacıyla Ordu ve Giresun'daki ticaret borsalarında müfettiş görevlendirdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, toplam 1 milyar 363 milyon 708 bin 21 liralık tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı.
İzmir, ağustos ayında 1 milyar 190,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin en fazla ihracat yapan illeri arasında beşinci sırada yer aldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, Ağustos 2026'da Türkiye genelinde 9 bin 212 şirket kurulurken, 2 bin 114 şirket faaliyetlerine son verdi. Yılın ilk 8 ayında ise kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 arttı.