Sektörel güven endeksleri azaldı

TÜİK’in verilerine göre, sektörel güven endeksleri bir önceki aya göre azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sektörel güven endeksleri verilerini açıkladı.
Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Eylül ayında 96,23 iken Ekim ayında yüzde 1,8 oranında azalarak 94,49 değerine düştü.
Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış son üç aylık dönemde "iş durumunun" iyileştiğini, "hizmetlere olan talebin" arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "hizmetlere olan talebin" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 0,4, yüzde 1,2 ve yüzde 3,4 azaldı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ekim ayında yüzde 1,8 oranında azalarak 96,22 değerine düştü. Güven endeksindeki bu düşüş "mevcut mal stok seviyesinin" mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "iş hacmi-satışların" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde "iş hacmi-satışların" arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 1,1 ve yüzde 9,2 azalırken iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 7,2 arttı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 81,99 iken Ekim ayında yüzde 0,8 oranında azalarak 81,32 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış "alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini" mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde "toplam çalışan sayısında" artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise arttı.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 2,8 azalırken toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 0,5 arttı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şırnak'taki Ziraat Odaları Başkanları, uzun süredir devam eden kuraklık nedeniyle bölge genelinde ciddi bir tarımsal kriz yaşandığını belirterek yetkililere çiftçilere destek olma çağrısında bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, dünyada birçok ülke ekonomik zorluklar ve krizlerle sarsılırken Türkiye’nin büyüyen, güçlenen, üretim ve istihdamda rekorlar kıran bir ülke haline geldiğini söyledi.
Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Mayıs 2025 Pazartesi günü sonuna kadar uzatıldı.
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, "2025 yılı sonunda 6 ilde kaçak kullanım nedeniyle faturalandırılamayan enerji miktarının 9.8 milyar kWh’i aşması bekleniyor. Bu tabloya göre, yaklaşık her 17 dakikada bir TOGG fiyatına denk gelen bir kaçak kullanım yaşanıyor, günde 86 TOGG alınabilecek bir ekonomik değer kaybediliyor." dedi.