Çekin: Arabuluculukta anlaşma oranı yüzde 66
Adalet Bakanlığı Sözcüsü Ertuğrul Çekin, bugüne kadar, ihtiyari ve zorunlu arabuluculukta 1 milyon 62 bin 183 dosyanın yüzde 66'sının anlaşmayla sonuçlandığını belirtti..
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından Adalet Bakanlığı Sözcülüğü görevine getirilen Ertuğrul Çekin, ilk basın toplantısını düzenleyerek gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yerel basın ilanlarının kesileceği yönündeki iddialarına yanıt veren Çekin, Bakanlığın, icra ilanlarının yazılı basın kuruluşlarında yayınlanması usulünü sona erdirecek bir çalışmasının olmadığını ifade etti.
Arabuluculukla ilgili yapılan çalışmalara da değinen Çekin, "1 Ocak 2018'de iş uyuşmazlıklarında, 1 Ocak 2019'da ise ticari uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk uygulamasına başlandı. Bugüne kadar, ihtiyari ve zorunlu arabuluculukta 1 milyon 62 bin 183 dosyanın yüzde 66'sı anlaşmayla sonuçlandı." dedi.
24 Kasım'daki arabuluculuk sınavının Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından yapıldığını, sınava 28 bin 903 kişinin sınava girdiğini ve sonuçların dün itibariyle açıkladığını hatırlattı.
Sınavdan 91 ve üzerinde puan alan 6 bin 271 kişinin başarılı olduğunu belirten Çekin, sınava yönelik eleştirilere ilişkin şunları söyledi: "İlgili mevzuat uyarınca bakanlığımız arabuluculuk eğitimi vermemektedir. Eğitimler, bünyesinde hukuk fakültesi bulunan bazı üniversiteler ve Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir. Sınav sorularının hazırlanması ve sınavın yürütülmesi, ilgili üniversite tarafından gerçekleştirilmiş olup Bakanlığımızın bu süreçlerde bir rolü bulunmamaktadır."
Arabuluculukta mülakatın kaldırıldığını, yazılı sınavda en yüksek puan alanların arabulucu olmasının esas alındığını aktaran Çekin, 2020 yılında yeni arabuluculuk sınavı açılmasının planlandığını kaydetti.
Çekin, şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili tedbir kararlarını hızla alacak ihtisas mahkemeleri kurulacağını da sözlerine ekledi.
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından açılan soruşturma ve davaların devam ettiğini dile getiren Çekin, fiili darbe soruşturmalarının tamamının tamamlandığını, 289 fiili darbe davasının 271'inin karara bağlandığını ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Kadim Aşiretler Federasyonu Iğdır İl Başkanı Ferhat Armağan, yaptığı açıklamada; kumar, piyango ve yılbaşı kutlamalarının toplumsal yapıyı zedelediğini belirterek, Türkiye'nin milli ve manevi değerlerine dönmesi ve yerli bir anayasa hazırlanması çağrısında bulundu.
Temmuz ayı, Türkiye için içte ve dışta tarihi gelişmelere sahne oldu. PKK'nın ilk grup silah bırakması, 40 yıla yakın süren örgütle mücadelede dönüm noktası olurken, ülke aynı zamanda son yılların en şiddetli orman yangınlarıyla mücadele etti, 10 kişi hayatını kaybetti. İşgalci siyonistlerin Suriye'ye saldırıları ve Dürziler üzerinden kurduğu planlar da dikkat çekerken Ebu Ubeyde'nin ümmete yönelik sitemi düşündürdü.
Yılbaşı kutlamaları ve Batı kültürüne ait uygulamaların Müslümanlar açısından doğru olmadığını belirten Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş, Hazreti Peygamber'in hadisleriyle Müslümanları örf ve adetler konusunda uyardı.
Malatya'da Regaib Kandili dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Battalgazi Müftüsü Dr. Hüseyin Vuruşkan, bu mübarek gecenin insanı Allah'ın rızasına uygun bir hayat yaşamaya davet ettiğini vurguladı.