Eyyubi Sultanı Süleyman Han’a ait mezar ve sanduka bulundu

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yapılan kazılarda Eyyubi Sultanı Süleyman Han’a ait mezar ve sanduka bulundu.
Batman’ın antik kenti Hasankeyf ilçesinde yapılan kazılar esnasında Eyyubi Sultanı Süleyman Han ve Eyyubi Hanedanlığı üyelerine ait mezarlar ve sanduka bulundu.
Tarihi Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Sultan Süleyman Külliye Minaresi, kapı ile çeşmesi ve en son Eyyubi (Kızlar) Camisi taşındı.
Bu kapsamda çalışmalar devam ederken Sultan Süleyman Külliyesinde yapılan kazı çalışmalarında Eyyubi Sultanı Süleyman Han ve Eyyubi Hanedanlığı üyelerine ait olduğu tespit edilen mezarlar ve sanduka bulunarak muhafaza altına alındı.
611 yıl önce Eyyubi Sultanı Süleyman Han tarafından yapılan Sultan Süleyman Külliye Minaresi'nin doğu ucundaki kubbeli odanın içinde 1432’de vefat eden Sultan Süleyman’ın, Eyyubi ile Artuklu sultan, padişah ve vezirlerin mezarlıkları bulunan kubbede yapılan kazı çalışmalarında Süleyman Han ve Eyyubi hanedanlığına ait mezarlar ve sanduka tespit edildi.
Bulunan mezarlıklarla ilgili Batman Müze Müdürü Şeyhmus Genç, İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Sultan Süleyman Külliyesinde bulunan kubbede kazı çalışmalarının yapıldığını dile getiren Genç, “Kazılar esnasında bulunan sanduka Hasankeyf Müzesinde restore ediliyor. Sanduka tabuttan biraz daha farklıdır. Sanduka içinde bulunan iskeleler incelenmek üzere Mardin Artuklu Üniversitesine gönderildi. İskeleler geri geldiğinde müze de sanduka ayrı serilecek Sultan Süleyman Han ve hanedan üyelerine yeni Hasankeyf yerleşkesinde yeni mezarlıklar yapılacak. Mezarlıklar ileride yapılacak bir projedir. Şu anda uzmanlar tarafından incelenecek. Daha sonra sandukaların restoresi bittikten sonra müzenin ikinci teşhir alanı açıldıktan sonra sanduka Hasankeyf müzesinde teşhir edilecek.” ifadelerini kullandı. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından İstanbul'da "Direniş Önderi Hazreti Muhammed" temasıyla gerçekleştirilen Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan vatandaşlar, Gazze direnişine destek çağrısında bulundu.
Peygamber Sevdalıları Vakfı’nın İstanbul, Van ve Adana'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde okunan Mevlid mesajında Hazreti Muhammed’in direniş, kardeşlik ve vahdet öncüsü olduğuna işaret edilerek, “Müslüman coğrafyalara dayatılan, vicdan ve insafı rafa kaldıran, amansız ve orantısız bir savaşın karşılığı ancak kutlu bir direniştir” ifadesi vurgulandı.
Peygamber Sevdalıları Vakfı Onursal Başkanı Mehmed Göktaş Hoca, İstanbul'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Gazze dünyaya İslam'ın aynen asr-ı saadette yaşanılır olduğu gibi yaşanıldığını gösterdiler. Gazze'deki kardeşlerimiz bizlere öyle bir miras bıraktı ki inşallah İslam aleminin halifeye kavuşmasına da vesile olacaktır." dedi.
İstanbul'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde konuşan Dünya Alimler Birliği Filistin Komisyon Başkanı ve HAMAS Milletvekili Mervan Ebu Ras, "Gazze halkı bunca aya rağmen ne Trump'ın projesine ne Netanyahu'nun açlık ambargosuna teslim olmadı. Gazze halkı ve direnişi olarak bizler silahı ve cihadı bırakmayacağız. Filistin topraklarının her parçasını fethedene kadar bu silahlı mücadeleye devam edeceğiz." dedi.