Yıldırımdan nasıl korunulur?

Bulut ile yer arasında meydana gelen yüksek gerilimli bir elektrik boşalması olarak bilinen ve yağışlı havalarda oluşan yıldırım çarpmasından korunmak için nelerin yapılması gerektiği merak ediliyor.
Yıldırımın meydana gelebilmesi için bulut ve yerin farklı elektrik yüklerine sahip olması ve belirli bir potansiyel farka erişmesi gerekiyor.
Genellikle bulutun yere yakın olan bölümleri negatif, yer ise pozitif yüklü elektriğe sahiptir. Bazı koşullarda bunun tersi de olabilir. Bulutla yer arasındaki potansiyel farkı artarak belirli bir değere eriştiğinde, hava iletken olmamasına rağmen hava içerisinde iletken bir kanal oluşur ve elektriksel boşalma başlar, yani yıldırım meydana gelir.
Yıldırım olayı, her ne kadar yıldırım düşmesi olarak bilinse de bulut ile yer arasındaki negatif ve pozitif elektrik yüklerinin pozisyonlarına göre bazen buluttan yere doğru, bazen de yerden buluta doğru olmaktadır
Yıldırım olayında ortaya çıkan enerji yaklaşık 1010 joule kadar olup bu enerji saniyenin milyonda biri zarfında geçtiği hava sütununun sıcaklığını 15 bin °C’ye kadar ısıtabilir. İşte yıldırımın yakıcı ve yıkıcı etkisi açığa çıkan bu enerjinin sonucudur. Bir insana yıldırım çarpma olasılığı 600 binde birdir. Yıldırım çarpmış bir kazazedeye dokunmak tehlikeli değildir. Dokunulduğu zaman çarpılma tehlikesi yoktur.
Yıldırımdan nasıl korunmalı?
Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemlidir. Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlarlar. Can ve mal kaybını en aza indirebilmek için şu tedbirler alınmalıdır:
"Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı. Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı. Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir. Açık arazide yere çömelerek oturulmalı, kesinlikle yere uzanılmamalı. Su üzerinden karaya çıkılmalı. Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanılmamalı. Açık arazide gruplar halinde durulmamalı. Elektrikli eşyaları fişlerinden çekilerek, mümkün oldukça kullanılmamalı." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Malatya'da, bir suç örgütüne yönelik son operasyonda 3 kişi tutuklanarak dosya kapsamında tutuklananların sayısı 47'ye yükseldi.
Siirt Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2025 yılı Nisan ayı olağan meclis toplantısı, Vali Yardımcısı Şeyma Aktaş Semiz başkanlığında gerçekleştirildi.
Malatya İl Müftülüğü tarafından, 2025 yılında hac ibadetini yerine getirmek üzere mukaddes topraklara gidecek hacı adaylarına yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.
Siirt’te meydana gelen tek taraflı kazada, sürücünün kontrolünü kaybettiği otomobil refüje çarptı.