Yukarı Mezopotamya Sempozyumu
Mardin’de “Türkiye Coğrafi İşaretler Beşiği: Yukarı Mezopotamya” uluslararası sempozyumu yapıldı.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından Yerel Ürünler Coğrafi İşaretleri Araştırma Ağı (YÜCİTA) desteğiyle “Türkiye Coğrafi İşaretler Beşiği: Yukarı Mezopotamya” uluslararası sempozyumu düzenlendi.
Mardin'de bir otelde düzenlenen sempozyuma Mardin Valisi Mustafa Yaman, Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, bölge oda başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Yavuz Tekelioğlu, Mardin’in farklı etnik yapıların yüzyıllarca birlikte yaşadığına dikkati çekti.
Tekelioğlu, “Bütün gücümüzü coğrafi işaret yönetimi ve denetimi üzerine odaklamayı düşünüyoruz. Hepimize bu noktada büyük sorumluluklar düşüyor.” dedi.
Bölgede çok değişik ürünlerin bulunduğunu belirten Tekelioğlu, “Yeni dönemde yapılması gereken çok önemli şeyler var. Sadece tescillerle uğraştık, içeriğe hiç katılmadık. YÜCİTA olarak bütün gücümüzü coğrafi işaret yönetimi ve denetimi üzerine odaklamayı düşünüyoruz. Hepimize bu noktada büyük sorumluluklar düşüyor. Bugüne kadar 210 tescilimiz var. Ama tescil aldıktan sonra insanlar ne yapacaklarını bilmiyor.” ifadelerini kullandı.
Kuruluşların tescilini aldığı ürünü sahtesinden korumak ve bunun reklamını yapmaktan sorumlu olduğunu anlatan Tekelioğlu, “Denetim olmadan coğrafi işaret sistemi olmaz. Denetimde ne yazık ki 21 yıllık sürede donanımlı ve tarafsız bir kuruluş yaşama geçirilemedi. Dolayısıyla gerek yönetişim gerekse denetim noktasında çok pasif kaldık.” şeklinde konuştu.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise bölgenin çok güzel ürünlerinin bulunduğunu, bunları uluslararası arenaya taşımayı amaçladıklarını vurguladı.
Bölgenin coğrafi işaret alabilecek özgün yöresel ürün potansiyelini ortaya çıkarmak için çaba göstereceklerini dile getiren Altındağ, şunları söyledi: “4 il için yaptığımız müracaatlar sürüyor. Zenginliğimizi birileri sahiplenmeden önce kendimiz bileceğiz. Bölgenin yerel ürünler noktasında iade-i itibarını sağlamaya çalışıyoruz.”
2 gün sürecek sempozyumda, yöresel ürünler de sergilendi. (M. Salih Keskin - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Fon soruşturması kapsamında Hedef Yatırım Bankası'nın İsviçre merkezli finans kuruluşu Swissquote Bank'a gerçekleştirmek istediği yaklaşık 2 milyar liralık işlem, karşılığında gösterilen 40,9 milyon doların hesaba henüz geçmediğinin belirlenmesi üzerine Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından durduruldu.
İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Gıda Çarşısı'nda kuruyemiş sektöründe yeni mahsullerin piyasaya çıkmasıyla birlikte satışlarda yoğunluk yaşanıyor. Kuruyemiş esnafı Arda Yiğit Akar, sektördeki satışlar, fiyatlar, tüketici tercihleri ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini anlattı.
Borsa İstanbul pay piyasasında manipülasyon yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 15 şüpheli gözaltına alındı. Soruşturma, sermaye piyasalarındaki işlemler ile bazı şirket hisselerinde gerçekleştirilen hareketlere ilişkin incelemelerle genişletiliyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan MASAK raporunda, Pusula Holding yöneticilerinin İsviçre'deki hesaplara toplam 4 milyar 87 milyon lira transfer ettiği tespit edildi. Para hareketlerinin fon ödemelerinde temerrüde düşülmesinden önce gerçekleştiği belirlendi.