Maymun çiçeği virüsünün belirtileri nelerdir?

Dünya Covid-19'dan kurtulmaya çalışırken gündeme düşen "Maymun Çiçeği Virüsü" toplumda ciddi endişelere sebep oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk açıklamalarda bulundu.
Yaz ayları ile birlikte hastalığın yayılma sıklığı, iyileşme süreci, ölüm oranlarına ilişkin bilgilendirmede bulunan Öztürk, ölüm oranlarının yüzde 1 seviyelerinde olduğunu, ciltte şişlik ve deri döküntüsü olarak kendisini gösteren hastalığın ortalama 3 hafta içerisinde son bulduğunu söyledi.
Maymun çiçeği virüsü nerede görüldü?
Öztürk, "Maymun çiçeği ortopoks virüsü tarafından meydana gelen Batı-Orta Afrika’da endemik bir virüs hastalığıdır. Son yıllarda hayvanların seyahat ve ithalatıyla bağlantılı vakalar bildirilmiştir. Şu anda rapor edilen vakalar, yaklaşık yüzde1'lik daha düşük bir ölüm oranı ile ilişkili olan Batı Afrika maymun çiçeği türüne aittir. İngiltere, İspanya ve Portekiz'de maymun çiçeği vakaları bildirmektedir. İsveç, İtalya, Belçika, ABD ve Kanada'dan izole edilmiş teyit edilmiş vakalar bildirilmektedir. Bu vakaların çoğu, Batı-Orta Afrika'daki endemik bölgelere seyahat etmekle bağlantılı değildir ve bu bölgelerdeki topluluklar arasında yerel bulaşma olma olasılığı giderek artmaktadır." dedi.
Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?
Virüsün çiçek hastalığına benzediğini ancak buna kıyasla ölüm oranlarının daha az oluğunu kaydeden Öztürk, "Yakın temasla kişiler arasında bulaşma zincirleri olduğu görülmektedir. Maymun çiçeği semptomları, maruziyetten 5-21 gün sonra (ortalama 6-16 gün) ateş, halsizlik, lenf bezlerinde şişlik ve ağrı ve baş ağrısı ile başlar. İlk belirtilerden 1-5 gün sonra, genellikle yüzde veya genital bölgede başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, özellikle kol ve bacaklara yayılan bir döküntü gelişir. Enfeksiyon, maymun çiçeği cilt lezyonları veya kabukları ile doğrudan temas, kontamine giysiler veya çarşaflar ile temas veya damlacık iletimi yoluyla yayılabilir. Cinsel yolla bulaşmanın da katkıda bulunup bulunmayacağı belirsizdir. Spesifik bir tedavisi olmayan hastalık hakkında önümüzdeki süreçte hastalık ve bulaş yolları hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağız." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları da eleştiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Her uzman kendi penceresinden bakarak açıklamalar yapıyor. Bu tür bilimsel tartışmaların ekranlarda değil, uzmanlar arasında kapalı ortamlar, bilimsel platformlarda yapılması gerekiyor." dedi.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GETAT) Merkezinde, Ozon tedavisi uygulanmaya başlandı.
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Faruk Polat, halk sağlığını tehdit eden kronik hastalıklar ve bağışıklık sistemi sorunlarına dikkat çekerek kapsamlı çözüm önerilerinde bulundu.
Sağlık Bakanlığı, sağlık turizminde kalite ve güvenliği artırmayı hedefleyen yeni yönetmelikle ilgili detaylı bir açıklama yaptı. Artık tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar HealthTürkiye sistemine entegre olacak, komplikasyon sigortası zorunlu hale gelecek.